Фестивалът backup festival.new media in film във Ваймар (7 - 10. 10. 2004) се провежда за шести път. Тази година организаторите са получили повече от 1000 късометражни филми от 44 страни. Селекцията е направена от студенти на Bauhaus University във Ваймар. Те са избрали 59 заглавия в основната състезателна програма (наградният фонд е 4500 евро). В тази програма могат да намерят място само филми, които се определят като "видеоарт" и са далеч от стандартното наративно кино. Другите състезателни програми в рамките на фестивала са за най-добър видеорепортаж и най-добър клип.
От 2003 в организационния екип на фестивала е българката Мина Аврамова (студентка по кинознание в Bauhaus University). Нейна е идеята за създаването на паралелна програма Форум Източна Европа, подкрепена от директорката на фестивала Юлиане Фухс. Същата година България е представена с програмата "'On the BG track'-Young Bulgarian films 2000 - 2003" предоставена от Центърa за култура и дебат "Червената къща".
През 2004 backup представя два млади международни фестивала: Видео Фестивал, който се провежда от 2002 в малкия сибирски град Канск (организатор е ВидеоДом-Москва), и Студентския фестивал за филмово изкуство в Балчик , който се провежда от 2003 (организатор е Фондация "Студентски Филм Форум" - София).
Фестивалът в Балчик бе представен на 7 и 9 октомври в кино Mon Ami. Първата вечер в препълнен салон беше показана програма от 10 петминутни филми, създадени за "48-часовото филмово предизвикателство", проведено в рамките на фестивала, където шестчленни екипи създадоха 22 петминутни филми.
Селекцията на показаните 10 филма бе направена от Джони Одбол (британски режисьор, продуцент и автор на инициативата), Маркус Кьолер (преподавател в The German Film School в Берлин) и Евгени Михайлов (директор на Бояна филм). Публиката ги прие страхотно, с много смях и овации.
На 9 октомври бяха представени 5 игрални студентски късометражни филма: "Ботушки" на Димитър Сарджев, "Големи Надежди" на Тимо Пуко, "Мъжът, от когото поискаха алиби" на Олег Константинов, "Боси" на Елизавета Боева, "Животни" на Николай Тодоров и 6 анимационни: "От сърце" на Борислава Захова, "Война" и "Дегустатори" на Илия Бакърджиев, "Героични времена" на Илия Бакърджиев и Никола Стоянов, "Дигитален риболов" на Никола Стоянов, "Опасна любов" на Светозар Стоянов. От авторите лично представиха работите си Николай Тодоров, Димитър Сарджев и Ема Константинова. Салонът отново бе пълен, но публиката бе далеч по-резервирана.
През 2005-та фестивалът backup ще направи презентация на програмата и целите си в рамките на Международния Студентски Фестивал за Филмово Изкуство, Балчик, България.

Иван Митов