Киномания 2004
Световната кинопанорама (18. по ред) или Киномания 2004 ще се състои от 5 до 21 ноември в НДК (зала 1 и "Люмиер"), Дом на киното, кината "Център" и "Одеон". За щастие, в програмата има 2 български заглавия: "Изпепеляване" на Станимир Трифонов ("Златна роза" 2004) с Деян Донков, Параскева Джукелова и Стефан Вълдобрев (награда за мъжка роля), и все още негледаният "Откраднати очи" - втори режисьорски филм на оператора Радослав Спасов, който е и съсценарист заедно с Нери Терзиева. В главните роли: Весела Казакова и Валери Йорданов, Неджад Ишлер.
Множеството заглавия са "сепарирани" в отделни рубрики. "Фестивал на фестивалите" предлага някои от най-награждаваните филми от тази и миналата година: "Слон" (САЩ) на Гюс ван Сант ("Златна палма" от Кан 2003), "Фаренхайт 9/11" ("Златна палма" 2004) и "Гимназията "Кълъмбайн" ("Оскар" 2003 за документален филм) на Майкъл Мур, "Момичето с перлената обица" на Питър Уебър, създаден по елегантния роман на Трейси Шевалие (изд. "Обсидиан", 2003), "Прогнозата за утре" на Йежи Щур, "Гъше перо" на Любиша Самарджич...
В "Международна панорама" са включени "Трупата" на Робърт Олтман, "Убий Бил - 2" на Куентин Тарантино, "Манджурският кандидат" на Джонатан Деми, "Мечтаният живот на Хелън" на Гари Маршъл...
Числото 3 е забавен акцент в програмата на тазгодишната Киномания: 3 френски филма ("Чети по устните ми" на Жак Одиар, "Стаята на офицерите" на Франсоа Дюпейрон и "Комедия на невинността" на Раул Руис), "3 корейски филма" ("Войнът Муса", "Пътят към дома" и "Огнени багри") и "Фатих Акин x 3".
Носталгията по доброто старо (европейско) кино ще бъде усмирявана чрез 2 сериозни панорами: "Мирослав Ондржичек - Милош Форман" (8 филма на знаменития чешки тандем оператор - режисьор: от "Ако ги нямаше тези музики" (1963) до "Амадеус" (1984)) и "Кшищоф Кешловски" ("Кинолюбител", "Кратък филм за любовта", целият "Декалог", "Двойнственият живот на Вероника", "Три цвята".
Доста амбициозна програма, поверена от НДК на Арт фест (Стефан Китанов и екипът на Международен София Филм Фест). По всичко изглежда, Кита е решен да реновира авторитета на Киномания чрез инвестицията "фестивално кино". Или пък да монументализира успешната си битност на фестивален мениджър. Важно е, че се стреми да върне (най-сетне!) тръпката от едновремешните Световни кинопанорами, където гледахме най-престижните филми на света, чиито копия пристигаха в София специално за събитието. Киноманите вече отбелязват с чавка своите прожекции. Есенният филмов маратон започва.

Г.Д.