Просто слушам сърцето си

Джони Одбол е роден на 24. 10. 1969. През 1999 основава мрежата "Digital Guerilla Film Makers". Продуцира първия си пълнометражен DV филм "The Dark Hunter" и създава първото си "48-часово предизвикателство" през 2002. В него участват близо 10 000 киномани. През следващата година се провеждат още две събития, едното от които е "Националното 48-часово Филмово Предизвикателство", в което 4500 участника създават 460 филма. След предстоящия старт на "48-часовото предизвикателство" през октомври в Париж, най-добрите от филмите, създадени в Европа, ще бъдат записани на DVD, което ще бъде изпратено по целия свят.

- Първо искам да ви поздравя за избора в конкурса. "Тайната на лодката" на Станислав Христов беше и мой фаворит, но, честно казано, не очаквах да бъде награден - сякаш отношението на авторския екип от Югозападния университет към проекта ви беше малко несериозно...
- Вижте, аз съм човек с чувство за хумор и мога да оценя, когато млади кинематографисти се опитват да разчупят формата. Открай време ценя свежестта, дори малкото лудост, проявявана от млади хора, които нямат нужния опит, но все пак се стараят да правят своето си кино.
- А кое е вашето кино?
- Винаги са ме дразнили хората, които само мрънкат и се оплакват: няма пари, няма възможности, няма перспективи... Затова и започнах своето 48-часово предизвикателство - за да убедя загубилите вяра във възможностите си, че когато човек е талантлив, неизбежно пробива. Познавам доста хора, които продаваха апартаментите си, други имоти или просто харчеха парите на родителите си, за да правят филми. Но все пак Робърт Родригес е един късметлия и нищо повече, а тези мои познати загубиха елементарна житейска основа в името на киното. На тях и посветих този свой проект. Доколкото за любимото ми кино - имам специален линк на сайта си - www.oddballchallenge.com, където в мои статии са представени някои от любимите ми режисьори и филми.
- И кои са те?
- На първо място Франсис Форд Копола, после Спилбърг, но също така харесвам и независимите неща от типа на Майк Лий.
- Как се съгласихте да обедините инициативата си с Международния студентски фестивал в Балчик?
- Организаторите му случайно попаднали на сайта ми и тъй като идеята ги пленила, веднага ми писаха. Аз никога не се страхувам от предизвикателствата и ето ме тук, в Балчик.
- Предстои ви следваща изява в Париж...
- Да. След Берлин и Лондон, 48-часовото предизвикателство ще се проведе и в Париж. Малко се притеснявам как ще мине, но амбицията ми е да го направя във всички стари столици на Европа. Засега резултатите са много положителни - навсякъде идеята се приема с възторг и имаме забележителни резултати.
- Каква обща оценка бихте дали на българските филми, които се състезаваха за обещания от вас компютър?
- Разбира се, не може да се прави сравнение между техническата база тук и в Европа, но добро впечатление ми направи ентусиазмът, с който много екипи се включиха в инициативата ми. Опитвате се да правите конвертируемо кино и това си личи дори и по факта, че половината от филмите в конкурса бяха или с диалог изцяло на английски, или без диалог, но с английски титри и имена на героите.
- Какво ще е бъдещето на тези филми и смятате ли, че биха се харесали на английската публика?
- Радвам се, че ми задавате точно този въпрос. Възнамерявам да организирам прожекция в Лондон на всички филми от българското 48-часово предизвикателство. Несъмнено сред тях има такива, които много биха допаднали на британците. Сещам се за едно много кратко филмче, което успя да шокира достопочтеното жури, а пък всъщност авторите бяха проявили съвсем британско чувство за хумор, макар да беше снимано изцяло на български. За нашата публика би бил абсолютен фаворит!
- Скромен човек ли е Джони Одбол?
- Можете да ме видите и на велосипед, и в лимузина, и в Берлин, и в Балчик - за мен това няма особено значение. Аз съм авантюрист по дух и обичам трудните предизвикателства, а колкото по-странни са те, толкова повече се паля.
- Какво печелите от вашите инициативи?
- Само любовта на хората и тяхното приятелство. За мен парите никога не са били от значение.
- В началото някой помогна ли ви да разгърнете своя проект?
- Само приятелите и силната ми воля. Моят девиз е: "Не се предавай!"
- И все пак за подобно нещо са необходими контакти, пари...
- Просто послушах сърцето си... Просто послушах сърцето си.

Разговора води Никола БошнаковРазговор с Джони Одбол