Почит пред Радичков
На 22 октомври в Криптата на "Св. Александър Невски" сдружение "Приятелите на Радичков" и ИК "Анубис" представиха новоотпечатаните 3-ти и 4-ти томове от 7-томното Избрано на непрежалимия автор, чиято 75-та годишнина чествахме два дни по-късно. Издателски факт са вече четири тома, като подборът и последователността в публикацията на творбите се дължат на самия Радичков. В присъствието на политици, приятели, колеги и почитатели на калиманския гений за него говори проф. Джузепе дел' Агата от Пизанския университет.
Три дни по-късно в Народната библиотека бе предвидено да се състои официалното представяне на първата "Биобиблиография на Йордан Радичков" с автори доц. д-р Мария Младенова, гл.ас. Светла Девкова и Силвия Найденова, издание на "Аргус", със съдействието на "Монбат" АД. Това респектиращо с качеството си издание "Култура" ще представи в следващ брой.
Пак тогава беше обявен и традиционният конкурс за ученическо есе по мотиви от творчеството на писателя.
...От януари насам свирепото настроение и кротостта извират само от книгите на Йордан Радичков, затова на слънчевия 24 октомври, деня на 75-ия му юбилей, можехме само да четем, всъщност да пием от разтърсената от писателя стомна на пречистия и хитруващ български език...
Макар и самотни, с такъв език няма как да линеем.

М.Б.