Френско-българска конференция на тема "Съвременно изкуство и академична култура. Проблеми на актуалните образователни модели по визуални изкуства" организираха Националната художествена академия, Екол насионал сюпериор де боз`ар (Париж) и Алианс Франция - България (25 октомври т.г., Национална галерия за чуждестранно изкуство).
Анри Клод Кусо, ректор на Екол насионал сюпериор де боз` ар, представи парижкото висше училище по изкуствата, създадено преди цели 350 години. Според Русо съвременното изкуство не може да съществува, без да се зарежда от миналото; и затова френският образователен модел залага на запознаването с традициите и интердисциплинарността. Божидар Йонов, ректор на Националната художествена академия, акцентира върху разликите между западноевропейската и източноевропейската образователна система в областта на изкуствата. "На Запад се стимулира свободната креативност, докато у нас все още се изучават консервативни дисциплини като анатомията", отбеляза проф. Йонов.
Посланикът на Франция в България Н.Пр. Ив Сен Жур каза, че културата е истинският дипломат в международните отношения и лично се ангажира да прехвърля културни и образователни мостове между Франция и България.
Симон Брюно, директор на Сите ентернасионал дез`ар (Париж), разказа, че българската група там е една от най-многобройните (350 българи от 1984 г. досега), и покани талантливите български творци да работят в Париж. Акад. Светлин Русев от позицията на преподавател в Националната художествена академия призова, каквито и да са учебните програми, да се уважава неповторимата личност на учителя.

Анахит Хачикян