GO! на Линга

На 23 и 24 октомври, пред два пълни салона на театър "Сфумато", швейцарската компания за съвременен танц "Линга" представи спектакъла "GO!". Софийската публика го оцени с възторжени аплодисменти.
"GO!" е спектакъл за емигрантите, създаден от емигранти. В него участвуват танцьори и акробати от Белгия, България, Бряг на слоновата кост, Хърватска, Франция, Полша, Америка, Австрия и Италия. Изборът на хореографите ги е обединил в семейство, олицетворяващо номадите от цял свят. Както ни съобщават авторите: " "GO" е рефлексия за човешките миграции, един безкраен поток, резултат от социален и политически натиск или икономически проблеми."
След бавното, изплуващо от мрака начало, се отприщва неистово експресивен хореографски разказ за "унижените и оскърбените" в съвременния свят. Разказ, който извира от телата на танцьорите, като дълго стаявана болка. Разказ за "самота, бягство, граничен контрол, дрогиране, мастурбиране, смърт..." Всичко това би могло да изглежда ужасяващо мрачно и отблъскващо, но "Linga" ни го представя по жизнеутвърждаващ начин. Животът е борба, в която телата се сблъскват с отчаяние, истерично подскачайки и вкопчвайки се в другия или другите като в една изпотена от усилие надежда... Телата се натъпкват и притискат в кораби и лодки, нелегални, задушени, частично оцелявайки до спасителния бряг, където ги бичуват печатите на чиновниците. Телата крещят от самота, от безсилие, от омерзение, в един свят, в който човешкото достойнство е завряно в смърдящи приюти, в трюмове на фериботи, обезценено, проституиращо, давещо се в евтини парфюми и неоново осветление.
Драмата е в телата на танцьорите. Тя е тяхна лична драма, защото те самите са емигранти.
Както ние всички сме в определен смисъл малко или повече емигранти, недоволствуващи от местоживеенето си, от правата си, от начина си на живот, от установеното статукво, емигранти ако не с телата, то поне с мисълта си, трескаво търсеща по-доброто място, по-справедливия ред, повечето любов...
Но дотогава, докато ги намерим, ние ще се блъскаме сами, с кошмарите си, с инстинктите си да оцелеем на всяка цена, втурвайки се под командата: "GO!", обезумели, раздърпани, разпарчосани късове плът, късове от човешкото тяло, което протестира в конвулсии...
Танцьорите от "Linga" ни преведоха през своя кошмар по един талантлив и поради това хуманен начин, превръщайки личния си ужас в сюрреалистична картина на човешката нищета.
Под звуците на безпощадно индустриализираната среда.
В мъждукащата светлина на неона.
Сред пъстрите парцалки на разпадащия се свят.
Все още дишайки...

Мила Искренова

GO! - kопродукция на Театър "Линга", Театър "Октагон" (Швейцария), Генуа - Европейска културна столица, Театър "Архиволто". Сценарий и хореография Катерина Гданиек и Марко Канталупо. Костюми Женевиев Матие. Музика Ноел Акшоте, Акордиън Трайб, Пьотър Лешенко, Панасоник, Алва Ното. Текстове Кристоф Галаз, Тахар Бен Джалун, Фабрис Мелгио. Драматург Марина Ландолт.