БНТ 45: Обърни се с блян назад

Българската национална телевизия отпразнува годините (си) 45 много по-тържествено от годините 40. Ако се абстрахираме от поверието, че 40-те не се празнуват и афишират - носи нещастие, значи има нещо друго, което предизвика БНТ към пищното и показно празненство. През тези 5 години нещо се е случило, нещо е въздействало на държавния оператор, за да се впусне в такова разкошно мероприятие. Защото то наистина беше разкош - през целия неделен ден тв програмата на Канал 1 беше съблазнителна и прелъстителна. Както отбеляза сегашната "наемателка" на шефския стол на "Сан Стефано" 29 Уляна Пръмова (цитирам по памет): "БНТ доказа, че когато желае, може без усилие да задържи зрителския интерес". За жалост, не всеки ден е така, но в думите на тв ръководителката има доза истина: цифрите на пийпълметричните оценки ще го докажат.
И друго има в думите на Уляна Пръмова - ключ за разгадаване мотивите за помпозното тържество. От ноември 1998, когато беше конституиран НСРТ (по-късно превърнал се в СЕМ), БНТ понесе доста здрави удари по своето достойнство, които, прочее, въобще не са свършили. Само напомням, че се чака решението на петчленния състав на Върховния съд за уволнението на Кирил Гоцев, което - ако е като решението на тричленния, ще (ни) въведе в никак приятната ситуация на двувластие в националната телевизия. А това не може да не създава несигурност и безпокойство, тревожност и колебливост у трудещите се в медиaта, не може да не ги кара да тръпнат в страх и опасения за бъдещето. Като добавим тук и все по-засилващата се конкуренция - особено от страна на bTV, Нова, че и ВВТ (за нахъсванията на последната Уляна Пръмова няма как да не знае достатъчно - все пак тя беше там, преди да дойде в БНТ), която през 1999 я нямаше хич, ясно е, че атмосферата на "Сан Стефано" 29 не е от най-здравословните. На т.нар. "телевизионни работници" им трябваше самочувствие... и 45-те юбилейни години дойдоха тъкмо навреме, за да им вдъхнат самочувствие. С добре организираното и зрелищно тържество всички от БНТ заявиха пред цяла (зрителска) България: "45 години (не ни) стигат!".
И тъкмо тези 45 години те заявиха като достатъчното и неопровержимото доказателство за лидерство на БНТ в националния ефир. Хората, изглежда, са устроени тъй, че да търсят и откриват в миналото си основания за чест, гордост и задоволство в настоящето си. Канал 1 не направи изключение от правилото: в своите лица, в своите предишни предавания и постижения, в своите години на изпитания и години на майсторство тя намери доводите за нормалността и естествеността на своята претенция. Изречено с думите на друг тв доайен, за момента също силна фигура в националната телевизия, Кеворк Кеворкян (пак цитирам по памет): "Нека знаят разните му тук и там напористи младежи, които си мислят, че всичко започва от тях, че въобще не е така. Има хора, които са правили доста преди тях всичко това, което те се опитват да правят сега.". Която нагласа определи и нрава на програмата, и нрава на тържеството - носталгични, ретроспективни, ретро-утопични. Тя пък, от своя страна, накара не малък брой хора да изнегодуват от нея: сякаш всичко хубаво в националната телевизия се е случвало преди - по времето на Иван Славков, на Леда Милева, на Бригита Чолакова. След това - само шамари, падания и низвергвания. С други думи, излиза, че Златният век на БНТ е времето след 7 ноември, ала преди 10 ноември. След тая дата - само шок и ужас в националния тв оператор: гледай с гняв напред, но обърни се с блян назад.
Разбира се, в мелодията на празника този звук се чуваше, но не той е негов обертон. Напротив, обръщането към славното минало ставаше заради нещо съвсем друго - заради обещанието за триумфиращо бъдеще. Блянът назад като мощ занапред: от миналото извира силата на бъдещето. БНТ трябваше да си припомни какво е била, за да си даде увереност какво може да бъде. С историята си тя даде заявка, че в пространството на българския тв ефир тя ще продължи да бъде главен герой или поне един от главните. Ето ги, каза тя, моите спомени, треперете оттук насетне за моите предстоящия! Не се предавам и няма да се предам! - това е, което БНТ каза и на зрителите, и на конкурентите си с пищното празнуване на своя 45-годишен юбилей.

Митко НовковПетък,
ранна утрин