Честито!

Анахит Хачикян, репортерка на "Култура", защити с отличие скрупульозната си дипломна работа на тема "Образът на България във френския всекидневник "Le Monde" през 2003". Неин научен ръководител беше гл.ас. д-р Мария Нейкова от Факултета по журналистика и масова комуникация при СУ "Св. Климент Охридски".
Вместо поздрав към скъпата ни Анахит, си позволяваме да публикуваме финалния й словесно-фактологичен монтаж, синтезирал един възможен френски поглед на читател на "Le Monde" към България през 2003.

Тя, България, е стара държава, толкова стара, че там няма много какво да се случи. За цяла година едни местни избори са направили, дето пак онези комунистите от Студената война са ги спечелили.
Сега България си виси в чакалнята на ЕС, понеже изпусна първия влак на разширяването. Ако случайно я приемат през 2007 г., българските емигранти ще залеят цяла Западна Европа, както сториха африканците и китайците. Това пък ще бъде лошо за френските проститутки, защото българките са им големи конкурентки. Ще бъде лошо и за френските инвеститори, защото някой може да сглупи да инвестира в България и със сигурност ще фалира. ЕС ще стане още по-тромав и бюрократичен, а и въобще няма да може да разчита на България, защото тя си гледа собствените интереси и ту е с братска Америка, ту е с братска Русия...
Иначе не й липсва кураж да се перчи и успя да вдигне кръвното на френския президент. И добри журналисти си има с критично мислене, дето не ахкат от възхищение пред Айфеловата кула, а направо си казват, че отблизо е ужасна! И поетите й са талантливи, ама ние разбираме за тях, след като умрат. Българските филми въобще не са за гледане, щото независимото кино там лежи на смъртния си одър.
Въобще, какво да ви кажа, няма да имаме особена полза от тази престаряла България, ама нали западноевропейците сме благородни и великодушни хора... Ще я вземем под крилото си, пък дано ни донесе нещо по-добро от петролни петна и работливи проститутки...


Наздраве, Анахит!

Култура