Мур, Дичев, Камбуров
Прожекция на избрани моменти от лентата на Майкъл Мур "Фаренхайт 9/11" и дебат на тема "Къде ни е Америката? 9/11 в европейски стил" организира Центърът за култура и дебат "Червената къща" (9 ноември т.г., "Червената къща"). Датата не беше избрана случайно - името на филма "Фаренхайт 9/11", отпращащо към знаковия за американците 11 септември, всъщност от европейците се декодира като 9 ноември, също знакова дата - заради падането на Берлинската стена.
Новите стени на затваряща се следизборна Америка бяха отправна точка на дискусията. Ивайло Дичев предложи три ъгъла, от които да бъде обгледана днешна Америка - морално уплътнената религиозност, застаряващото население и мощната национална идея. Според него Америка никога не е имала хомогенно публично пространство: "Американското общество е разделено на ниши, по подобие на индийските касти, и ако се случва някакво обединение, то това става в Интернет." "След либералната ера на Клинтън и Елцин, в САЩ, както и на Изток, се наблюдава завръщане на моралното мнозинство, на силната ръка - в САЩ чрез Буш, а в Русия чрез Путин", обобщи културологът.
Димитър Камбуров говори за промяната в приемането на изборната победа на Буш, разглеждана от външните наблюдатели преди четири години като недоразумение и прищявка, а днес квалифицирана като властна закономерност. "Резултатът от американските избори е поредната смърт на марксизма чрез отказа на американците да гласуват през материално-икономически интереси, а тъкмо напротив - демонстрирайки културно-религиозен вот", обясни Камбуров. Публиката очевидно беше заинтригувана повече от филма, отколкото от изложените интерпретации. Някои определиха "Фаренхайт 9/11" като "завръщане на левия популизъм в Америка". Други се възмутиха от "пропагандно-манипулативната виртуозност" на Мур. Трети дори го сравниха с Кеворкян, който "щом реши да съсипе някой, започва да търси лели, баби, чичовци, които да докажат наличието на вина"...

Анахит Хачикян