Музеят Вера Недкова
На 17 ноември, след дългогодишна реставрация, официално беше открит обновеният дом на Вера Недкова (1908-1996), който ще функционира като музей. През 1995 художничката прави завещание на българската държава в лицето на Националната художествена галерия, което включва нейния апартамент, цялото й творчество и имущество. Жилището на ул. "11 август" 2 в София Вера Недкова е обитавала от завръщането си в България през 1930-те, след дългогодишно странстване в чужбина (баща й Тодор Недков е виден дипломат от кариерата). Дълго време тя споделя апартамента със сестра си Надя, а в последните години от живота си (до 1996) живее сама сред спомените. А те са навсякъде из стаите - семейни фотографии, различни вещи, картини, книги. Богатото дарение на художничката включва 117 нейни живописни творби и 1282 рисунки, сбирка от 57 икони, както и метални съдове, торевтика, керамика, етнографски предмети, изключително богата библиотека с архива на семейството.
Осем години след като завещанието на Вера Недкова влиза в сила, Националната художествена галерия изпълни нейната воля домът й да стане музей. Ремонтът на апартамента не би могъл да се извърши без помощта на Сдружение "Вера Недкова", което организира набирането на средствата. От 18 ноември всички желаещи могат да посещават музея и да се потопят в съкровения свят на художничката, да видят нейните произведения и скъпоценни предмети; ателието й; да надникнат през прозорца, гледащ към храм-паметника "Александър Невски".
Вера Недкова е сред първите българки, посветили се на живописта. Тя обаче винаги остава донякъде чужденка - получава елитно образование в европейските школи, завършва художественото си образование във Виенската художествена академия (1924-1930) и допълнително специализира реставрация. Пред нея никога не стои дилемата дали да следва "западните течения", тя е част от тях. Когато през 1934 се завръща трайно в България, художничката има изграден творчески подход, който с времето доразвива и обогатява. През 1930-те тя се присъединява към новаторското Дружество на Новите художници и привлича вниманието на критиката с първата си самостоятелна изложба (1934). През годините Вера Недкова винаги следва собствените си виждания за живописта, неповлияна от идеологиите. Картините й (главно пейзажи, портрети и натюрморти) се отличават с богата пластичност и наситен колорит. Освен произведенията си художничката оставя и много реставрирани икони и предмети на изкуството (тя е сред първите български реставратори).
Наследството на Вера Недкова не се изчерпва само с материалността на предметите, именно затова новооткритият музей, носещ името й, ще продължава да ни напомня за нейния витален дух и богата култура.

Светла Петкова