Посолството на САЩ в София представя колекцията си от произведения на визуалните изкуства до 30 ноември в Софийската градска художествена галерия. Сбирката включва над 150 работи на български и американски художници и фотографи, които показват широк диапазон от визии. Творбите са създадени през последните няколко години и са в различни техники - от класически изпълнена живопис до дигитални фотографски отпечатъци. Разбира се, между тях се вместват скулптура, графика, класическа фотография... Включени са дори етнографски образци - български везани престилки, част от национална носия, които внасят допълнителен колорит в колекцията. В подбора на картините, фотосите и скулптурите ясно личи добрият вкус и съзнателно търсената съвременна изразност.
От произведенията на американските художници впечатляват огромната фотография на Грег Роуз - безкрайна морска синева с няколко движещи се човешки фигурки, гората в ярки цветове на Улф Кан (живопис), литографиите "Американска азбука" на Робърт Котингам и др.
Българският дял от сбирката, макар и значително по-малък, показва добро познаване на съвременното българско изкуство и неговите представители. Включени са както живопис и скулптура на съвременни "класици", като Светлин Русев, Емил Попов, Павел Койчев или Петър Дочев, така и два от дигиталните натюрморти на Надежда Ляхова. Освен тях в колекцията са намерили място и фотографиите на Иво Хаджимишев, Емил Христов и тандема Мисирков/Богданов (предимно пейзажи).
Разнообразните в стилово и технологично отношение произведения носят усещане за спокойствие и поставеност извън времето. Те са запечатали отделни мигове от живота на България и САЩ и със сигурност ще допринесат за изискания облик на интериора в новата сграда на американското посолството в София.

С. П.