Здравей, България: Трети дубъл

Нова телевизия като че ли е от най-самовзискателните телевизии или поне така излиза от различните промени, които се случват в програмата й. Това личи най-вече в сутрешния й блок: на "Пимен Зографски" 1 така и все още не откриха формулата, с която "Здравей, България" да ги удовлетворява. Прочее, те я бяха намерили с водещ Милен Цветков, но незнайно защо (по-точно знайно, та чак до знойно - точно тогава Нова телевизия се бореше за национален ефирен лиценз) той беше свален от екрана. А всъщност точно Милен Цветков беше човекът, създал от "Здравей, България" телевизионно явление и превърнал го в лидер на сутрешното ефирно пространство. (Че там му е мястото на Милен Цветков личи и по мъките, които изпитва днес като водещ на централната емисия на "Календар": не е лесно от вихъра на импровизацията да потънеш в подмолите на официалността.) След това дойде експериментът с Ива Петрони и Валери Найденов - също в някаква степен успешен, макар по друг начин: ако Милен Цветков стори от ранния блок на Нова телевизия място на диалог с публиката/зрителите, то второто му издание се трансформира в място за дебат - сблъсъци на гледни точки, размяна на мнения, съпоставяне на анализи. От народна трибуна, "Здравей, България" се превърна в интелектуална трибуна. Което обаче моментално го прати в полето на ниските рейтинги - тук, в България, интелектуалното говорене никога не се е радвало на особено висока почит: "Пари ми дай, акъл неща!", знаем я тази нашенска поговорка.
Сега, с Миа Сантова и Николай Дойнов, "Нова телевизия" подхваща трети вариант на "Здравей, България". Един вид трети дубъл. Не толкова нахакан като първия, не и толкова сериозен като втория, а нещо средно между тях. Ако решим да сравняваме с течащите сериали по "Нова телевизия", то този трети дубъл прилича много на доста игривия и сякаш малко повърхностен филм "Сексът и градът", докато втория можем да оприличим на пределно сериозния и отговорен "От местопрестъплението", а първия - на лекичко сиромахомилския и с анархистки уклон "Разследванията на Да Винчи". От последния третият вариант на "Здравей, България" е взел недоверието към всеки представител на властта, от средния пък - желанието да разнищи проблемите до дъно, да не ги остави без нужните отговори. В това двамата водещи, които "са много близки приятели от години и извън екрана", както твърди сайтът на предаването, се допълват доста добре: Николай Дойнов е поел върху себе си функцията да пита, а Миа Сантова - функцията да се учудва. Наистина симпатично е, когато тя - озадачена от това, че различни институции предпочитат да се джафкат помежду си, а не се стремят към съгласие, пита с уж-наивен тон: "Ама защо не седнете и се разберете, защо не направите това и това и ето - проблемът е решен...?" Човек във всеки един брой на предаването очаква логичното продължение на този логичен въпрос: "Защо сте седнали да губите времето на зрителя, а и нашето време на телевизионни водещи?!". В руслото на тази учудена незаинтересованост влизат и гафовете на дуото, толкова любими на колегите им от "Господари на ефира" - те са не за друго, а за разведряване на атмосферата, за показ на убеждението, че всичко е игра и че не трябва да се взимат нещата твърде навътре, прекалено насериозно. В третото издание на "Здравей, България" са далеч от възмущението, демонстрирано понякога от Милен Цветков, да не говорим за отдалечеността им от мнението на предшествалата ги двойка (особено характерно за Валери Найденов), че с всеки разговор в студиото се решават съдбовни въпроси, че всеки път се дават магистрални насоки за развитието на обществото. Много далеч са те и от амбициозната и малко смешна на моменти претенция на Николай Бареков от блока "Тази сутрин" на bTV непременно да се вади "новинка" от всеки гост, дошъл в студиото. Просто някакви неща се случват и ние се впускаме в тях (или те покрай/в нас) - c'est la vie. Можем или не можем без тях - няма значение, случили са се, важното е нито тях, нито ние в/около тях да се взимаме прекалено на сериозно. Телевизията е преди всичко забавление, другото е от лукаваго...
Водещите на третия дубъл на "Здравей, България" Миа Сантова и Николай Дойнов - образцов пример на телевизионни homo ludens-и.

Митко НовковПетък,
ранна утрин