За пръв път в България заседава ИК на IATC
48-та среща на Изпълнителния комитет на Международната асоциация на театралните критици (IATC/AITC) се състоя в Пловдив от 24 до 28 ноември т. г. Асоциацията е безкрайно благодарна на институциите и организациите, които направиха възможна срещата, а именно Община Пловдив, Фондация "Аскеер", Международния панаир Пловдив и, разбира се, чудесните колеги от Драматичен театър Пловдив, се казва в прессъобщение.
Как се стига до срещата в Пловдив? На последния конгрес на IATC (Букурещ 2003, под патронажа на румънския президент), е била предложена и приета кандидатурата на България за домакин на следващия ХХII конгрес на IATC през 2005 г. Инициативата е на доц. Калина Стефанова, вицепрезидент на IATC. ИК на Асоциацията решава да проведе следващото си заседание в България, за да обсъди темата и начина на провеждане на конгреса, наред с останалите приоритетни въпроси по бъдещото развитие на организацията, която през 2006 г. ще отбележи 50-годишнината си. В Асоциацията членуват 2500 театрални критици от 50 страни.
След като предложението за домакинство на заседанието на ИК в София е оттеглено в последния момент, се налага то да се организира по спешност в Пловдив. Темата, избрана за ХХII конгрес на IATC, е "Краят на критиката?" В Пловдив театрали и журналисти се събраха в Балабановата къща и размениха мнения по темите "Мястото на културата в медиите" и "Културата - най-добрият пиар на страната". Театралната критика е почти изгонена от медиите в България, професията на критика е под заплаха, каза във встъпителните си думи Калина Стефанова. В Пловдив дойдоха Йън Хърбърт от Великобритания, президент на IATC, проф. Ян Чул Ким от Сеул, вицепрезидент на организацията, главният секретар Мишел Вайс от Квебек, Канада, членовете на ИК Маргарета Сьоренсон от Швеция и хърватката Саня Ничкевич, представителка и на американската секция на IATC. Те видяха три представления на театъра-домакин от Пловдив: постановката на Мариус Куркински "Свекърва" от Антон Страшимиров, спектаклите на Петър Кауков "Bai Ganyo" от Георги Данаилов и "По-близки до земята" от Желько Хубач, и ги харесаха. Пловдивските актьори чуха добри думи за майсторството си. Гостът от Сеул направи извода, че у нас се слага акцент върху словото, докато видени от него спектакли в Румъния и Литва залагат на визуализацията. Гостите ни, капацитети в своята област, са отлична трансмисия за популяризирането на стойностните театрални факти в програмите на предстоящи фестивали. Конгресът на IATC в България би могъл да бъде второто по мащаб световно театрално събитие у нас след провеждането на Театъра на нациите през 1982 г.
Сега обаче, се казва в меморандума от срещата, се озоваваме в крайно неудобната и неприятна ситуация да не можем да оповестим конкретни планове за този Конгрес, тъй като не всички очаквани партньори за организацията по провеждането му са готови да дадат ясен отговор за (съ)участието си. Налице е любезно потвърждение и готовност за патронаж на събитието от най-високо национално ниво. Не са налице, обаче, средствата, необходими за реализацията на конгреса, който ще събере над сто театрални експерти от 50 страни.
Йън Хърбърт: "Много се надяваме, че все пак България ще успее да осъществи това престижно събитие и по този начин ще потвърди желанието си да играе сериозна роля в международните културни процеси. За съжаление, обаче, ако не получим конкретни гаранции в съвсем близко бъдеще, ще бъдем принудени да насочим вниманието си към други страни. България спечели правото за домакинство след трудно съревнование с други сериозни кандидатури. Наскоро получих писмо от Мексико с ясно изразен сериозен интерес към провеждането на конгрес в тяхната страна. Би било много жалко, ако се наложи на толкова късен етап да променим плановете си и по този начин да засегнем добрата воля за сътрудничество, вече изградена в България - страна с процъфтяващ театър и с прекрасни традиции в гостоприемството."
До месец, българските институции трябва да заявят категорично застават ли зад домакинството на ХХII конгрес на IATC. Предложението е изпратено до премиера Симеон Сакскобургготски, министър Милен Велчев и Фондация "А'Аскеер".

Пенка Калинкова