Международният театрален фестивал "Сезон "Станиславски", който се провежда в Москва, бе открит със спектакъла "Пухеният" (на руски названието на спектакъла е преведено "Человек-подушка") на Драматичен театър "Стоян Бъчваров", Варна.
Фестивалът продължава от 22 октомври до 7 декември 2004 и е посветен на десетгодишнината от връчването на първата награда "Станиславски". Изключително престижният фестивал се организира от Международния фонд "К. С. Станиславски". Да си участник в подобен фестивал (а тази година имаме и друго българско участие, чрез петербургския спектакъл на Александър Морфов "Дон Жуан") е голямо завоевание не само за даден театър, но и за българския театър като цяло.
Варненския театър през последните десетина години системно и промислено ни радва с цяла поредица от превъзходни спектакли (на Стоян Камбарев, Явор Гърдев, Галин Стоев и други). Наскоро театърът се върна от изключително успешно турне в Холандия с друг спектакъл на Явор Гърдев "Марад/Сад". Мисля, че успехите на театъра (така да се каже и на изток, и на запад) са решителен аргумент срещу още дочуващите се в града от време на време промърморени несъгласия срещу очевидно перспективната политика на ръководството на театъра. Прочее, кой е бил пророк в родината си! Екипът на постановката "Пухеният" от Мартин Макдона е следният. Преводач Искра Николова. Режисьор Явор Гърдев (t.a.g.). Дизайн Никола Тороманов (t.a.g.). Музика Калин Николов. Участват Михаил Мутафов, Пенко Господинов, Стоян Радев, Никола Мутафов, Стефани Павлова. Снимки Симеон Лютаков.
Тук публикуваме три от отзивите в руската преса за "Пухеният".

Н. В.