Руският Букер
Василий Аксьонов, автор на "Волтерианци и волтерианки", е новият лауреат на литературната награда "Букер - Открытая Россия", присъждана за най-добър рускоезичен роман на годината, предаде ИТАР-ТАСС. Наградата се равнява на 15 хиляди долара, а сред нейните носители от създаването й през 1992 са Булат Окуджава и Людмила Улицка. Събитията в романа-победител се развиват през 1764, когато Екатерина се възкачва на престола и Волтер вижда в нея идеалната владетелка, на която да вмени либералните си идеи. А както смята авторът, в днешна Русия отново са популярни идеите за създаване на либерална империя. Аксьонов нарича своята книга роман за "човека на бъдещето", който трябва да бъде "безполов волтерианец".
"Волтерианци и волтерианки" предлага анекдотични, напълно въображаеми истории, които обаче са пълни с множество достоверни детайли. В образа на Волтер читателят ще открие човек с огромна творческа сила, какъвто днес на Русия й липсва, казва Аксьонов. У нас няма и намек за появата на духовен лидер, който хем да удържа назряващата революция, хем да е чувствителен към социалната справедливост. Имаме само вождове, готови да поведат армията.
В short-list-а на руския "Букер", освен Аксьонов, бяха Олег Зайончковский ("Сергеев и городок"), Анатолий Курчаткин ("Солнце сияло"), Марта Петрова ("Валторна Шилклопера"), Людмила Петрушевская ("Номер один, или В садах других возможностей") и Алексей Слаповский ("Качество жизни"). Победителят Аксьонов заяви, че "Букер"-ът е спасил руския литературен живот сред упадъка на съветската литература през 90-те години. Това е първата писателска награда, която той получава. А следващата, разбира се, трябва да е Нобеловата.

(По руския печат)

М.Б.