Честито!

Холберг 2004
Юлия Кръстева, "европейска гражданка с френска националност от български произход", е пръв носител на новоучредената мемориална награда "Холберг", връчвана от фонд "Лудвиг Холберг" за научна работа в областта на хуманитарните и обществените науки, правото и теологията. Наградата е в размер на 4,5 милиона норвежки крони (520 000 евро). Фондът е дотиран от норвежкия парламент, а неговите учредители възнамеряват да наложат Наградата "Холберг" като един вид "Нобел" за култура и хуманитаристика.
Проф. Кръстева, директор на Института за изследване на текстове и документи при Университета Париж VII "Дьони Дидро", получава "Холберг" за новаторската си работа по проблеми в областта на пресичането между езика, литературата и културата, притежаваща важно значение за развитието на феминистката теория и оказваща влияние върху много дисциплини от хуманитарните и обществените науки.
Пред медиите Ян Фритьоф Бернт, ръководител на Мемориалния фонд, е заявил, че със своя широк интердисциплинарен профил и задълбочените си изследвания на основополагащи елементи в човешкото общуване и съвместно битие Юлия Кръстева не само преминава традиционните граници между отделните научни дисциплини, но показва как задълбочените теоретични изследвания могат да бъдат от решаваща важност за по-разширения обществен и културен дебат...
Наградата е била връчена на 3 декември т.г. на тържествена церемония в катедрата Хоконсхален в Берген, родния град на норвежко-датския писател Лудвиг Холберг (1684-1754), в присъствието на Негово Кралско Височество принц Хокон и последвана от правителствен прием.

М.Б.