Нова галерия в Художествената академия
Преди няколко години покривът на Големия салон на Националната художествена академия се срути. Тогава изглеждаше почти невъзможно той да бъде възстановен в кратък срок, но сега Салонът възкръсва с нова функция - като едно от най-хубавите изложбени пространства в София. Галерия "Академия" (така ще се нарича то) е с площ от 300 кв.м, която може да получава различни конфигурации с помощта на окачващи се подвижни стени.
Уникално е решението на хранилището за музейната колекция, която до момента в по-голямата си част беше неизползваема и лошо поддържана. Създадени са специални условия за съхранение на уникалните експонати, както и на съоръжения, улесняващи достъпа до тях по всяко време.
Новата галерия ще има отворена изложбена политика - освен че ще представя изложби от музея на НХА, от подбрани дипломни работи, защитени през годината, изложби на студенти и преподаватели, в нея ще могат да излагат и външни автори.
В експозицията, откриваща галерия "Академия", ще бъдат показани произведения на едни от първите преподаватели и студенти в НХА - Иван Мърквичка, Антон Митов, Владимир Димитров-Майстора и др.

Разговор с професор Божидар Йонов, ректор на НХА

- Как решихте да преустроите пространството на Големия салон в галерия?
- Когато миналата година бях избран за ректор, се говореше, че Салонът ще се ремонтира, но нямаше ясна представа как да се използва. Мястото е натоварено с история - тук в миналото са се случвали прочутите пролетни балове, изнасяни са лекции по история на изкуството, по-късно се провеждаха часове по рисуване... Думата галерия се появи, когато аз поех академията. До този момент нямаше място, където Академията да показва свои неща, да гостуват художници или други академии. Затова реших, че такава функция е абсолютно необходима. Всички бяхме единодушни, че е много хубаво това пространство да бъде галерия. Направени бяха преустройства - затворихме донякъде прозорците, за да се създаде използваема вертикална площ. На 8 декември направихме освещаването на галерията, а на 20 декември ще се открие първата изложба. Тя ще представи стриктно подбрана колекция от всичко, което имаме в музея.
- Кой ще решава какво да бъде показвано в галерията?
- В процес на обсъждане е създаването на галериен и музеен съвет, на техните функции и правилата за гостуване в галерията. Вече сме решили, че нашият музей ще бъде представян два месеца годишно със сериозно проучени от изкуствоведи колекции по определена тема.
- Кой финансира проекта?
- Средствата са на академията. Просто ги използвахме правилно. Моите предшественици, изглежда, не са смеели да харчат. Или може би не са знаели как...
- От година не бях идвала в Академията и сега забелязвам много положителни промени - в ход е вътрешен ремонт на сградата, издаден е годишник, впечатляваща брошура, адресирана към новите студенти, която ги запознава с историята на Академията...
- Ще разкрия още едно, надявям се, предстоящо събитие, което все още е в процес на обмисляне. На 14 декември в Съюза на архитектите ще се проведе обсъждане на бъдещото разширяване и реконструкция на сградата на НХА. Планираме застрояването на цялото каре, какъвто навремето е бил замисълът на арх. Смирнов. Академията в момента се помещава на четири места, а аз имам амбицията да събера всички специалности в една сграда. Това е най-сериозната задача, която си е поставило това ръководство.

11 декември 2004

Светла Петкова