Щурото надцакване
на Тарантино


Голямото българско закъснение за "Убий Бил" (вж. "Култура", бр. 6 от 2004) е на път да бъде наваксано - два месеца и половина след излизането на първата част, "Убий Бил част 2" е вече на екран. Като коледен дар.
За разлика от повечето "продължения" в киното, това си е съвсем истинско. И по-живо, и по-здраво от всяко, виждано досега.
Започва в черно-бяло: с параклиса на кървавата сватба. Булката или Черната мамба, родена всъщност като Беатрикс Кидо (Ума Търмън) кара кола и все така иска мъст. Един-единствен е останал: "Ще убия Бил". Продължава разделението по глави - от 6-та до последна (и на следващия ден). Оказва се, че това не било сватба, а репетиция за сватба, и Мамба е с издут корем в булчинска рокля, и младоженецът (собственик на музикален магазин) я гледа - лоша поличба, но го правят, тъй като роклята била твърде скъпа за еднократно обличане. На фона на "Love Me Tender" Мамба излиза навън и що да види - Бил (Дейвид Карадайн) с флейта, дълга коса и в профил. Следва уестърновска среща от ниска гледна точка между два чифта крака. Булката, Мамба или Беатрикс го представя на бъдещия си съпруг като свой баща. Фарт. В този миг идват неговите копелдаци с базуките от "Убий Бил"... Поглед отвисоко. Пустош. Камбанен звън. Планина с бокситов цвят. Бил и брат му Бъд (Майкъл Медсън), тексаски каубой с уиски от бутилка, разговарят за "меча на Ханзо". Кадърът напомня картина на Джаксън Полак. Бар. Дърпане на кокаин. "Тоалетната е запушенна. Целият под е в лайна" - реплика към пазача Бъд. "Ще почистя". Спомняте ли си "спретнатата" тоалетна в "Десперадо" на Родригес, където светнаха героя на Тарантино? Е, тази поне не я показват, ако изобщо става дума за тоалетна. Но е адски гадно - Мамба с меча лежи, простреляна от Бъд с морска сол, а той набира по JSM Ел (Дарил Хана) с черната пиратска препаска на окото... Крупно пълнолуние. Пак Мамба в остър ракурс - ту глава, ту вързани крака. Очите й - зелен ужас. Екранът е черен поне минута, тя се души, чуваме пръстта да скача отгоре й зловещо. За кратко Булката, Черната Мамба или Беатрикс Кидо става Пола Шулц (като гроб), за да се измъкне като Худини (благодарение на жестокото обучение на древния китайски учител Пал Мей).
Следват епизоди в романтичен флешбек. Появява се автентична черна мамба (змия, ако не знаете) по предназначение и информация за нейните основни характеристики, свалена от интернет. Кална и кървава, Ума Търмън се тътри страховито към възмездието, подобно на Бъфало Бил. Кадърът (и фургонът на Бъд) е разрязан от женска схватка с меч и кунфу (и оченце се търкулва). Прашен път в Мексико (и съответната музика) водят Булката, Черната Мамба или Беатрикс Кидо към следите на Бил: "Къде е той?". Следва предизвестен потрес. С думите "родена убийца", Бил й инжектира "серум на истината". Намесват се комиксите, Батман, Спайдърмен и Супермен, а също и "Цар Лъв".
И втората част от "четвъртия филм на Куентин Тарантино" е възвисяваща профилактика на "масовите" жанрови стереотипи - от уестърна, през любимите му екшъни категория "В" от 70-те, кунфу-то на Брус Лий от 80-те и стилистиката а ла "Тигър и дракон" от 90-те, та до cartoon-манията.
За разлика от първата част, тук хореографията и манга-анимацията са изтикани от човешките отношения и диалога - лаконично остроумие се подава и връща като хладнокръвни пасове.
"Убий Бил част 2" е още по-виртуозна експанзия на стила "Тарантино": в кадър се надцакват любов, болка, ирония, агресия, коварство, мъдрост, мъст и музика, а Ума Търмън е хипнотична.
Току-що научих, че има още един човек, не издържал на изкушението да види филма отново, и то веднага след като е свършил. Сигурна съм, че не сме единствени. Щуро преживяване. Тя го пита: "Кога ще те видя пак?". Той й отвръща: "Любимата ми песен от 70-те".

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Убий Бил част 2, САЩ, 2004, сценарист и режисьор - Куентин Тарантино, оператор - Робърт Ричардсън, музика: RZA и Робърт Родригес, продуцент - Лорънс Бендър, продукция на MIRAMAX FILMS/BAND APART; в ролите: Ума Търмън, Дейвид Карадайн, Майкъл Медсън, Дарил Хана, Гордън Лиу, Самюъл Джаксън.
Разпространява Big Bang!