Обич за Катя Попова
През 2004 оперните ценители отбелязаха 80-години от рождението на голямото българско сопрано Катя Попова. Словесен израз на музикалната ни памет е неотдавна публикуваната от плевенското издателство "Леге Артис" книга "Катя Попова - благословена от музиката".
Биографът Димитър Василев внимателно поставя акцентите върху житейското и сценичното присъствие на очарователното белканто: той гради своя разказ между плевенското детство на Катя Попова, европейската й слава и образцовата й естетика, щедро мотивирайки своя пиетет към звездата на Софийската опера чрез авторитетни свидетелства и съкровени признания на съвременници. Пред нас просиява обемният образ на гласа, вълнуващо въплътил както Наташа Ростова, Манон, Маргарита, Виолета, Мими, Йоланта, Лиу, Микаела, Чочо сан, така и тласнал напред много от най-новите ни оперни произведения. Нещо повече, чрез своята богата работа Димитър Василев възвръща на музикална икона като Катя Попова онези топлота и багрена дълбочина, с които тя става любимка на публиката. И чрез които нейният ликуващ и грижливо обработван талант става достояние и на най-младата публика.
Приносната в боравенето с многобройните извори работа на Димитър Василев включва и приложения, посветени на оперните роли на Катя Попова, описани по сезони (1948/49 - 1966/67), както и подробен списък на публикациите върху певицата (следва да припомним, че съставителството на плевенския автор през 1984 бе публикуван и фотоалбум за сопраното).
Катя Попова наистина загива при самолетна катастрофа през 1966, но гласът й продължава да лети над времето. И за кратко се подслонява в преданата книга на Димитър Василев, за да украси залеза на паметта ни, да го забави.

М.Б.