На учителя с любов - какво по-хубаво може да каже един ученик на своя учител. В това заглавие на един прекрасен филм се съдържа всичко, което вероятно изпитва всеки един от вашите стотици ученици. То съдържа благодарност за това, че сте го открил сред многотията от хиляди чакащи пред портите на театралната академия, че сте му повярвал, че сте му отдал цялата си енергия, душа, време, знание и мъдрост, до която Вие сам сте достигнал, за да го научите на най-важните неща в една много подла професия - актьорската.
Професия, която е склонна към непрекъснати изневери, и единственият начин да задържиш любовта й е да й се отдаваш всецяло, докрай, без задръжки, без лъжи, без превземки и театрален фалш, с вяра и безпаметна наивност. И при все това винаги интелигентно и с много въображение. Благодарни сме Ви, Професоре, че ни разкрихте тайната на това любовно пожертвование към нашата изменчива и същевременно толкова божествена професия. Никой от вашите ученици няма да забрави цитираните от Вас думи на Бешков: "Рисувай, рисувай, рисувай, докато сам се превърнеш в рисунка". Вие нанесохте първите, но най-съществени щрихи в творческия портрет на всеки от своите ученици. Ние и до днес пишем и бришем по себе си в опита си да се домогнем до съвършенството, което Вие ни подсказахте, че съществува. И то подсказано по един толкова разбираем и мъдър начин: "Враг на доброто е по-доброто". Но това правило има едно изключение за всички нас, вашите ученици - и това сте Вие, професоре. Защото да имаме учител като Вас - това със сигурност е най-доброто и няма по-добро, това е съвършенството, за което може да мечтае всеки ученик. Щастливи сме, че бяхме част от изключението да бъдем ваши студенти! Благодарим Ви, че някога изборът Ви се спря и върху нас.
На нашия любим учител Атанас Илков с любов и нестихващ аплауз
от Нина Димитрова и Васил Василев - Зуека, Театър "Кредо"
и с убеденост, че към нашите бурни аплодисменти, любов и благодарност с радост се присъединяват всички ваши студенти от всички възрасти, пол, националност, религия и театри в България и по света.Честит 80-ти юбилей, учителю!