Колко е по-простичко всичко при куклениците! Поне така изглежда отстрани и поне така е в историята на кукления ни театър. И ако според ерудитите руската литература произлиза от "Шинел"-а на Гогол, то и лаиците знаят, че съвременният ни куклен театър произлиза от щастливото за българската култура осъществяване на Атанас Илков и Николина Георгиева.
Днес честваме 80-годишнината на единия от тях - професор Атанас Илков.
(Имам една може би лекомислена и донейде спекулативна схемичка, която - поради възможните й недостатъци - смея да споделя само в скоби. Та тя е свързана със Светата Троица на кукления ни театър: Илков, Георгиева, Огнянова (Юлия). Другите - Пашов, Маленов, Аргиропулос и т. н. са само светии, великомъченици и т.н.)
Атанас Илков е роден на 27 декември 1924, но тъй като предишният ни брой излезе на 17 декември м.г., с досадно закъснение публикуваме сърдечните думи на негови колеги и ученици по случай неговия юбилей.
Има ли смисъл да подчертаваме, че този празник искрено ни радва, че сме готови да свидетелстваме, че професорът е все така жизнен и строг, че продължава да буди в хората, с които общува, любов и респект...
Той, който ни дари с толкова празници (нека спомена само един от тях, толкова важен за мен - "Съкровището на Силвестър"), сега празнува своята 80-годишнина.
Честит юбилей, професор Илков!

Никола Вандов