Балетна премиера в Стара Загора
В навечерието на Коледа балетът на Старозагорската опера направи дългоочакван подарък - и на себе си, и на своята публика. "Шехерезада" е първата балетна премиера в Стара Загора от много години насам. Постановката е дело на Боряна Сечанова - добре известна като хореограф и директор на балет "Арабеск". Костюмите и декорите са на Цветанка Петкова-Стойнова и Борис Стойнов.
Успяла да се съхрани като състав, балетната трупа на Старозагорската опера години наред съществува само като придатък. Балетните сцени в оперните спектакли са единствената изява на трупата. Това няма как да не се отрази на възможностите и самочувствието на артистите, които проявяват завидна всеотдайност към изкуството си. Усилията на художествения ръководител на балета Алида Бонева за самостоятелен спектакъл най-накрая се увенчават с успех. Боряна Сечанова е хореографът, избран да осъществи дълго мечтаната постановка.
Създадена като симфонична сюита, музиката на Римски-Корсаков вдъхновява редица хореографи на XX век и започва да се приема и като балетна. Мелодичността и отчетливият ритъм я правят изключително подходяща за танцуване. Търсейки съвременен прочит на приказните сюжети към музиката на Римски- Корсаков, Боряна Сечанова добавя и музикален колаж на Шакти, който рамкира началото и края на постановката. Известна със своето умение както провокативно да смесва стилове и техники, така и да надгражда истории върху вече известни творби, хореографката разказва една съвременна приказка. Използвайки мотива за приказката като начин на освобождаване от делничната скука, тя трансформира историята на Шехерезада. Героинята не разказва, за да спаси живота си и да спечели избраника на сърцето си, а напуска дом и съпруг, бягайки от сивотата на навика и ежедневието, в търсене на приключения и истинска любов.
Въображението я отвежда от непознат град-затвор към пъстрите ориенталски пазари, площади и дворци, където Шахрияр приема чертите на нейния съпруг. Озовавайки се отново вкъщи, героинята осъзнава, че търсейки любовта и щастието в приказния свят, тя е заобиколена от тях в собствения си дом.
Достойнство на хореографията е, че танцовата лексика е изцяло съобразена с индивидуалността на изпълнителите, което дава възможност всеки един от тях да се представи максимално пълноценно. Удивление буди фактът, че преобладаващата част от трупата са възпитаници на местната балетна школа. Изпълнителката на Шехерезада Ромина Славова е създадена за балет - крехка и романтична като същество от друг свят. Нейната героиня е странна и променяща действителността около себе си. Старозагорският балет може да се похвали с трима забележителни танцьори - Валери Кондратцев, Станко Танев и Александър Желев. Няма съмнение, че премиерата ще повиши не само самочувствието, но и професионалните възможности на изпълнителите.
Сценографското претворяване на този балет е стихия на всеки художник. Борис Стойнов и Цветанка Петкова-Стойнова са добре известни като екип. На фона на въздушните изчистени декори, пищните, образуващи истинска симфония от цветове костюми на Цветанка Петкова-Стойнова се открояват с цялото си великолепие. В декорите на Борис Стойнов находчиво са използвани екранни изображения, които придават обем и същевременно освобождават пространство, особено ценно за малката сцена, на която се помещава в момента Старозагорската опера.
Новата премиера е изстрадано завоевание на балета на Старозагорската опера. Тя разкрива нови хоризонти пред трупата и потвърждава нарасналите й възможности. Всеотдайността, ентусиазмът и трудолюбието на артистите бяха щедро възнаградени от сърдечната старозагорска публика.

Мария Русанова