Честване на Кръстьо Мирски
Народният театър, Фондация "Аскеер", Дирекция "Информация" на БНТ и възпитаници на НАТФИЗ организират честване на 85-ата годишнина от рождението на Кръстьо Мирски (29.1.1920-4.8.1978) - изтъкнат български театрален режисьор, актьор и педагог, един от създателите на съвременния български театър.
На 29 януари - събота, от 16.00 часа в Народния театър (фоайето на първи балкон) ще бъде открита изложба от фотоси от Музея на театъра с най-известните спектакли на режисьора. По време на честването ще бъдат представени записи с последните интервюта на професора, които се съхраняват във фондовете на БНТ и БНР. Свои спомени за Кръстьо Мирски ще разкажат проф. Гриша Островски, Жана Стоянович и негови ученици.
Инициаторите на честването си поставят за цел да възкресят спомена за една изключителна личност на българския театър, която днес е в забрава. Кръстьо Мирски е възпитаник на Висшата школа за музика и драма в Париж, по-късно учи режисура и актьорско майсторство във Виенската академия за музика и театрално изкуство, посещава курсовете за актьори при театъра на Луи Жуве в Париж и лекции в Държавната театрална школа в Мюнхен при легендарния Макс Райнхард. Завършва и театрознание в университета в Кьолн, където през 1943 г. защитава докторска дисертация. На 23 години става най-младият преподавател в тогавашната Държавна театрална школа в София, която по-късно ще се превърне в театрална академия благодарение и на неговите усилия. Като педагог Кръстьо Мирски е дал на българския театър звездна плеяда от таланти. От 1943 до смъртта си през 1978 г. (с изключение на периода 1957-1960, когато е директор на Младежкия театър) един от водещите режисьори на Народния театър.

К