Тате, чети хубавата книжка...
Според издателите от "Логос-91" досега у нас няма издание, което да представи пълноценно приказния фолклор на всички славянски народи - при това с малко познати текстове (пр. кашубски, лужишки, черногорски). Публикуваните от тях 38 "Приказки на славянските народи" обаче не могат да бъдат открити в книжарниците.
Защо това не е беда?
Защото фондация "Млада България" дарява 200 екземпляра от обемистото издание на населението с български произход в Украйна, Молдова, Румъния, Сърбия и Черна гора, Хърватия, Албания и др., докъдето книгата ще достигне чрез Държавната агенция за българите в чужбина. Други 420 екземпляра ще бъдат разлистени в 42 детски градини, училища, библиотеки и домове за деца и юноши в Ямболска област.
Качеството на 308-страничните, богато илюстрирани и с твърди корици "Приказки на славянските народи" се дължи на подкрепата на Етнографския институт и музей към БАН, Руския културно-информационен център, Полския институт, Словашкия институт, Посолствата на Беларус и Хърватия у нас, на ст.н.с. II ст. д-р Йорданка Коцева, завеждащ сектор "Словесен фолклор" в Института за фолклор към БАН. Историческите справки за произхода на славянските народи са направени по трудове на проф. Цветана Романска. Преводите дължим на Ани Иванова, Анна Ангелова, Бойка Станчева, Виолета Мицева, Галина Миронова, Десислава Цветкова, Людмила Котарева, Паолина Колева, Селима Груева-Кръстева, Симеон Владимиров, Теменужка Михайлова.
"Харесва ми тази книжка", каза дъщеря ми.
И на мен ми харесва, защото чувам края на последната приказка: "Ние не искаме награда, но ако искаш да ни се отблагодариш, помагай на всички бедни и страдащи, които те молят за помощ, така безкористно, както и ние ти помогнахме. Човек не бива да се труди само за своето щастие, а да се стреми към доброто на всички."

М.Б.