Истински любовен филм

Свиреп дъжд, чиито капки пълнят мотопедна каска на улицата. Клиника. Момиче в кома. Стрелкане на хирурзи в зелено. Лекарка отваря дневника на момичето. Крещи: "Тимотео!". Призованият е неин посребрен колега (Серджо Кастелито). И баща на пациентката. Лицето му е симпатично-дългоносо с излъчване на вкоравена гузност.
В амок от инцидента, Тимотео се отдава на реминисценции. Озоваваме се с него (млад, костюмирано-размъкнат) и лекарската му чанта в парещ ден, насред панелно предградие, край повредената му кола. В кръчмата, където гаврътва две ледени водки (поради липса на студена вода), се опулва пред кокилесто женско недоразумение с име Италия (Пенелопе Крус). Тя с безпризорно добросърдечие му предлага домашния си телефон. През скелета и тараби двамата се промушват до изоставена къща - единственият човешки пристан сред бетона. В знак на благодарност той я изнасилва. Оттам насетне започва историята за обич, лъжа, страдание, лицемерие, смърт..., конструирана като редуване на дълги сервиси.
"Не мърдай!" е истински любовен филм. От онези с предопределената обреченост. В него става дума за безотговорността на мъжките чувства, за страховете, белязани от детството, и за философията на циничното премълчаване в името на мнимата хармония. И става дума още за безпределността на женската всеотдайност (аутсайдерката Италия) и за безпределността на женския егоизъм (благонравната съпруга Елза в изпълнението на Клаудия Герини)... И за ирония има място.
Най-важното обаче в този филм е неузнаваемото превъплъщение на Пенелопе Крус - раздрала звездния си имидж, тя се криви из чакъл и мрамор с пънкарския нихилизъм на оскотяло дете в урбанистичния ад. И в цялата нелепост на героинята, нейното име и колизии, сгрява екрана с вихрена естественост. В неизтощимата енергийност на жално-прекрасната Италия на Крус се прокрадва сянката на жално-прекрасната Кабирия на Мазина. Не мигваш, докато е в кадър.
Дъждът на спомена вали в компанията на позабравени сантиментални парчета. Измива мъжката гузност. Животът продължава.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Не мърдай!, 2004, Италия/
Великобритания/
Испания, 125 мин., сценарий: Серджо Кастелито и Маргарет Мацантини (по романа й), режисьор - Серджо Кастелито, в ролите: Пенелопе Крус, Серджо Кастелито, Клаудия Герини и др. Разпространява New Films