Гостуването на Фрида
Името на Фрида Кало открай време е съпътствано от суперлативи и пикантни подробности за живота й. Обикновено е представяна като най-известната мексиканска художничка, най-ексцентричната, най-скандалната... Определяна е като феминистка и комунистка. Известна е с бисексуалната си ориентация, с известните си любовници, сред които и Лев Троцки... Популярността й нарастна особено много след появата на филма "Фрида" през 2002. Така интересът към талантливата и чувствителна мексиканка с унгарски (еврейски) и индиански произход се възроди с нова сила. Във връзка с 50-годишнината от смъртта на Фрида Кало (1907-1954) много световни галерии подготвят мащабни изложби. Сред тях са Tate Modern, Лондон; МоМа, Ню Йорк; National Museum of Women in the Arts, Вашингтон; и Print Gallery, Де Мойн - Айова. Изграждането на подобни експозиции е особено трудно, тъй като голяма част от картините на мексиканката са притежание на частни колекции.
България също стана част от световното честване на художничката. От 28 януари до края на февруари в Националната галерия за чуждестранно изкуство почитателите на Фрида Кало могат да видят нейния "Натюрморт с дини" (1953), факсимилно копие на дневника й и три литографии на Диего Ривера.
Визитата на произведенията е част от културната програма на списание 1, съпътстваща Мексиканския му брой и е осъществена благодарение на БТК, генерален спонсор на проекта.
Куратори на изложбата са Тереса Арк - една от изявените изследователки на творчеството на Фрида Кало, която работи в Музея на модерното изкуство в Мексико сити, и Еми Барух - ръководител на проекта за България.
Ценителите на Фрида Кало безспорно ще бъдат разочаровани, след като посетят шумно анонсираната изложба.
Натюрмортът, макар и представен като една от най-известните картини на художничката, не е твърде характерен за нейното болезнено-сюрреалистично творчество. По-голямата част от живописните й платна са автопортрети, вдъхновени от нейния пълен с премеждия живот. Дневникът на Фрида Кало, копие от който можем да видим в НГЧИ, е определян като най-гениалния, откровен и вълнуващ автопортрет на художничката. За съжаление, посетителите не могат да го разгледат - погледът им пада единствено върху двете разгърнати страници. Обнадеждаваща е новината, че българските читатели може би скоро ще могат да го държат в ръцете си, тъй като се очаква дневникът да бъде издаден и на български език.
Фрида Кало е сред най-известните жени-художници. Крехка физически, тя е мощна натура, влюбена в живота. Въпреки страданията, които изтърпява (детски паралич и тежка катастрофа), Фрида запазва силата на духа си и излива емоциите си в картини. Най-често в тях присъстват теми, свързани със смъртта, раждането, болката... Изумително е, че доста мрачните й тематично картини, всъщност имат оптимистично колоритно излъчване. Топъл е и "Натюрморт с дини", от които струи силен емоционален заряд.
Диего Ривера, известният мексикански живописец-монументалист, е голямата любов, но й голямото разочаровние на Фрида Кало. Той е нейн съпруг, вдъхновител и учител. Литографиите, с които е представен в НГЧИ, са "Детето с такоса", "Сънят на бедните" и "Плодовете на земята" от 1932.

Светла Петкова