До 1996 хомосексуалността в Македония беше престъпление, наказвано със затвор. Съответният член от НК беше променен, но не защото правителството се убеди в правото на свобода на избора, нито пък защото е имало граждански натиск за това, а защото Македония е в процес да стане страна-членка на Съвета на Европа - и трябваше да го направи. Ето защо това не беше обявено от правителството, нито беше оповестено в медиите и обществото.
В Македония най-голямата обида до ден днешен е някой да те нарече "хомосексуалист". Предизборните пропаганди обикновено включват думи като "обратен" и "педал", за да се дискредитира опонентът. Трябва да се има предвид фактът, че Македония е страна, произлязла от бивша Югославия. За разлика от Македония, в Словения - най-либералната бивша югорепублика, - дори и по времето на бившия режим (още от средата на 80-те години) лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансджендър имаха някакви права, не толкова по закон, но на практика, което все пак е по-важното. Хърватия направи няколко доста либерални и смели стъпки, създавайки закон за регистрирани партньорства между лица от един пол. В останалата част от Югославските републики ситуацията е почти същата, но само в Македония досега нямаше официално регистрирана организация, обявена за ЛГБТ организация. Доскоро имаше само една, която работи под "прикритие" като Център за граждански и човешки права, и друга, наречена EGAL, работеща по HIV превенция, болести, предавани по полов път, и здравословни проблеми. До момента тези организации не са били насочени върху гей-лесбийски проблеми и законодателство.
Наскоро беше основана Македонска асоциация за свободна сексуална ориентация (МАССО) - първата открита ЛГБТ неправителствена организация, която работи за промотирането и развитието на правата и културата на ЛГБТ хората.

Този материал е любезно предоставен от Кочо Андоновски (МАССО).