Сериалът на четиримата

"Нова телевизия" този май успя - след зрителския провал със сапунката "Хотел "България" новият сериал "Морска сол" определено има успех. (Ако недоволствата на някои критици, за които върхът на естетическото майсторство е дали могат или не могат да се идентифицират с някой/я от герои(ни)те.) Не знам дали това се дължи на факта, че филмът веднъж вече е минал през изпитанието на сцената (в театъра), или че сред сценаристите не срещаме името на Светослава Тадаръкова - любителка на гангстерските саги, силно обсесирана от кичозния им лукс, но историите, свързващи един таван и 4-ма млади хора, живеещи на него, са забавни, смешни, любопитни. Излиза, че в българските условия сюжетите, разказващи перипетиите на нашите богати, не са особено интересни и рейтингови, докато другите, при които иде реч за борбата с несгодите на живота на хора, които той въобще не гали с перце, винаги се радват на сравнително прилична гледаемост.
Всъщност "Морска сол" не стъпва на съвсем гола почва: спомняме си успеха на "Клиника на третия етаж" по БНТ, който все още сателитният канал на телевизията продължава да предава; в избора на главни герои на действието сериалът на "Нова" дължи доста и на още излъчвания по bTV "Приятели". Приликата с "Приятели": разглеждат се отношенията между 6-ма младежи в неформален план; приликата с "Клиника на третия етаж": освен че младите хора са 4-ма, ситуациите също са парадоксални, почти на границата с възможното и действителното - пародията е водещ механизъм при реализирането на сюжета. С тази разлика обаче, че при "Клиниката..." пародийният елемент не беше така силно застъпен в играта на актьорите, докато в "Морска сол" именно това прави сериалът симпатичен.
Койна Русева с ръбатите жестове на сантиментална мъжкарана, Екатерина Стоянова с розовите романтики на срамежлива девица, Асен Блатечки с нелепите емоционални изригвания и пропадания на комплексиран мъжкар, Пенко Господинов - с наивните постановки на неинформиран (и непитащ) мокър фантазьор - това са образи, чиято абсурдност артистите довеждат до крайност, до предел и тъкмо поради това се случват обилните забавления и смях. Прибавяме тук "гастролите" на Тодор Колев, Христо Гърбов, Васил Василев-Зуека, Димитър Рачков, Максим Генчев, Валентин Танев и ето - епизодът готов. Като задължително е да направим уточнението: за никой от актьорите участието в сериала не значи, че прави ролята на живота си. Ала отдадеността и сериозността, с която те играят пародийните си роли, са гаранция за доброто им влизане в амплоа. Това извиква необходимостта от друго задължително уточнение: "Морска сол" не е режисьорски сериал, дори не е и на сценаристите (макар да израства върху пиесата със същото име на Емил Бонев), въпреки че за продукция от този тип въздушният - лек и забавен сценарий е абсолютно условие, а е преди всичко актьорски. Не случайно сайтът на филма не посочва ни режисьора, нито сценаристите, а единствено изпълнителите: "Морска сол" се крепи на въодушевената им игра и докато тя е в унисон с пародията и парадоксалността, дотогава сериалът ще го бива. Отпадне ли това вдъхновение, превърне ли се то в рутина - "Морска сол", както много други начинания, безславно ще си иде.

Митко НовковПетък,
ранна утрин