Историята на една изложба
"Реминисценции" е находчивото заглавие на изложбата на Александър Вълчев в Софийската градска художествена галерия. От 3 до 20 февруари в пространството за млади художници "Място за срещи" бяха подредени "ренесансови портрети" на хора, свързани с изкуството.
Предложението за този експеримент е на изкуствоведа Стефания Янакиева, куратор на проекта. Както тя разказва, идеята е вдъхновена от работното й място. На фона на природната гледка през огромния прозорец всеки изглеждал като част от ренесансова картина. Сходно виждане имал и художникът Александър Вълчев. Впоследствие двамата решават да направят от тези наблюдения серия портрети на свои познати, вдъхновени от реални произведения на Ренесанса. Изискванията за моделите били да се доближават като типаж до историческите лица и да се занимават с интелектуален труд. Задачата за художника - "да изяви духовната същност на портретувания, да улови и предаде онази вглъбеност, вътрешна красота и достойнство, които са отличителен белег за ренесансовите портрети".
Като краен резултат са направени 10 фотографии, представени в изложбата като голямоформатни дигитални цветни отпечатъци. Тяхното послание е, че "всеки обикновен човек би могъл да изглежда достойно, ако положи минимум усилия; хората днес не са много по-различни от тези преди 500 години, но може би са изгубили своето спокойствие и вярата на ренесансовия човек, че той е най-съвършеното Божие творение".
Концепцията на този проект изглежда максимално изчистена, може би за някои прекалено явна. Именно в тази "простота" обаче се крие нейното очарование. Фотографиите показват познати на мнозина от гилдията лица в необичайна за тях светлина. Освен това те носят в себе си стойностни художествени и естетически качества - наситен, дълбок колорит, ефектна постановка и добра композиция, вглъбеност на психологическото излъчване, прецизно техническо изпълнение.
Младият скулптор Александър Вълчев е известен със склонността си към експеримента. Това доказва и паралелната на тази изложба в галерия "Ирида". "Popporn" представя женски попарт-портрети, съобразени с масовия вкус на съвременното консуматорско общество.

Светла Петкова