9-ят Международен София Филм Фест ще се проведе от 4 до 13 март (и още седмица в София и Бургас). Той се организира от Арт Фест, съвместно с НДК и Столичната община, в партньорство с национални и чуждестранни културни и институти и спонсори. Програмата включва 184 филма: 111 игрални, 27 документални и 46 късометражни. Гости на фестивала ще бъдат над 100 режисьори, продуценти, актьори и др., сред които: Тео Ангелопулос, Питър Грийнауей, Горан Паскалевич, Мика Каурисмаки, Фридрик Тор Фридриксон, Алексей Герман-син, Дмитрий Месхиев, Радивое Андрич и др.
Тринайсетте филма в конкурса за Голямата награда на Stella Artois (вж. "Култура", бр. 6 от 2005) ще оценява международно жури в състав: Сърджан Драгоевич (режисьор и поет, Сърбия) - председател, Асумпта Серна (актриса, Испания), Катя Риман (актриса и певица, Германия), Зигфрид (музикант и режисьор, Франция), Весела Казакова (актриса, България).
В рамките на фестивала ФИПРЕССИ ще присъди своята изключително престижна "Награда на международната критика", за която ще се състезават 15 филма. Членове на журито на ФИПРЕССИ на 9-ия МСФФ са Кристина Корсиовеску (Румъния), Ханс-Йоаким Шлегел (Германия), Геновева Димитрова (България).
Другите награди на фестивала са: на Jameson за български късометражен филм (вж. "Култура", бр. 6 от 2005), на Kodak за български игрален филм, на публиката, на Асоциацията на българските оператори за най-добър оператор в български игрален филм. Тази година за първи път ще бъде връчена новоучредената "Награда на Столичната община - за цялостен принос в световното киноизкуство". Наградата ще бъде връчена на Питър Грийнауей, Тео Ангелопулос и Христо Христов.

К