Мария Василева:
През изминалата година бяха организирани няколко много сериозни чуждестранни изложби: на Хане Дарбовен "Време и възгледи" в галерията на СБХ "Райко Алексиев" и на Раша Тодосиевич в Националната галерия за чуждестранно изкуство. Макар че минаха като че ли незабелязано (рекламата около тях не може да се сравни с тази около хубавата, но все пак единствена картина на Фрида Кало...), те представляват сериозен пробив в българската изложбена практика. Поради спецификата на работите и характерния изложбен дизайн по-популярна се оказа Пътуващата изложба на Британския съвет с художествени мултипли "Мултипликация" в СГХГ, в която бяха включени и 11 български автори. Тя имаше и образователен характер, тъй като показа един изцяло непознат у нас жанр. Специфичен акцент в художествения живот беше и гостуването на легендарната австрийска група "Желатин" в АТА център/ИСИ-София, която демонстрира радикално ново отношение към заобикалящата среда и възможностите за визуални рефлексии.
От българските изложби специално място бих отделила на "Глобалното и човекът" в театър "Сфумато". Първо, заради факта, че това е сред редките инициативи на подпомагане на съвременното изкуство от банка. В случая Пощенска банка финансира целия проект - от предварителното журиране до създаването на работите, от експонирането им до публикуването на каталога. Второ, заради факта, че на тази изложба имаше голям процент много интересни и качествени творби, специално създадени за проекта.
От самостоятелните изложби ще отбележа: "Извън сезона" на Борис Мисирков и Георги Богданов и "Извинете, кой е този град?" на Красимир Терзиев в АТА център/ИСИ-София, "Природен модернизъм" на Кирил Прашков във Френския институт, изложбата на Сашо Стоицов в НХГ. Разбира се, имаше и вълнуващи с качеството на представените творби ретроспективи, но от музейна гледна точка почти всички бяха организирани в рамките на шаблона (и бедността).
През изминалата година на добро ниво беше и поредното издание на фестивала "Август в изкуството" във Варна, който се утвърждава като най-големия форум извън столицата.
Особено съм пристрастна към проекта "Място за срещи" в СГХГ, който дава възможност за изява на млади художници, куратори и критици. В специално обособеното за целта пространство вече са реализирани 15 изложби: живопис, видео, фотография, пърформанс, инсталация и др., които очертават различни посоки на най-младото ни изкуство. Успехът на проекта е дело на участниците в него: художниците Антон Терзиев, Светозара Александрова, Весел Танев, група Via Pontica, Недко Жечев и др., както и на кураторите Яна Костова, Стефания Янакиева, Даниела Радева, Светлана Куюмджиева, Вера Млечевска, Драгомира Симеонова.
Ето и моята класация (включвам в нея само българските изложби): 1. Проект "Място за срещи" в СГХГ; 2. "Глобалното и човекът" в театър "Сфумато"; 3. Сашо Стоицов в НХГ.