Музикални празници Софийска пролет
Признавам, че първият поглед, който хвърлих на предварителната програма на концерта "Музикална мартеница", с който се откриват тези празници, ме изпълни с недоверие: концерт, който започва с творба от най-новата българска музика, минава през миниатюри от музикалната ни класика и завършва с изобилие от детска музика. Оказа се, че всичко е възможно, стига да бъде добре обосновано и да е на подходящото място и време: в новата концертна зала на СМУ "Любомир Пипков", музикалната институция, която вече навлезе във второто си столетие; на 1 март, дата, на която се зареждаме с енергия (думи на директорката на училището Милка Митева).
Не са много на брой концертите, които успяват да представят българската музика в приятно-популярна светлина. Пропуснали сме златното време, когато в Европа се е създавала градска култура и, естествено, не можем да имитираме времето на виенските валсове. Но пък имаме музикални бисери, плод на самобитна душевност, които на по-различно ниво могат да въздействат емоционално и да създадат празничност. Съюзът на българските композитори от години търси различни форми за поднасяне на родното ни творчество - ново и старо - и понякога има много добри попадения. Мисля, че този концерт беше сред тях, независимо от пъстротата - или тъкмо заради нея. Така че някак всичко си беше на място - от първата творба, една разкошна музика на ХХI в. - Васил Казанджиев, "Песента на делфина" за виолончело и вибрафон (Венцеслав Николов и Мартин Георгиев) - музика за тайнствената поетика на самотата на морските дълбини, която в тази програма беше и една отправна точка за поглед назад. С цялото уважение към нашите музикални класици - 100-годишнина на Георги Златев-Черкин и 90-та на Димитър Сагаев (младата изпълнителка на песента на Сагаев, Вера Гергинова има какво да "вземе" от финеса и топлотата, които излъчва Александрина Милчева - "Синеоката" на Черкин, акомпанирана от винаги брилянтния пианист Виктор Чучков). Николай Кауфман - и той сред очакваните юбиляри (80 години) - все още има на какво да научи малките музиканти. И още един юбиляр - Жул Леви - той ще стане на 75 години наскоро - с неувяхваща любов към популярното - с неговата сюита "Петричките моми", изпълнена от забавно-духов оркестър от Димитровград с диригент Доцо Вътков и солистка Лушка Тонева и съпроводена от много овации, завърши първата част на купона.
Концертът беше неимоверно дълъг - продължи с музика, която изобилно се пише в последните години - за детски вокално-инструментални групи. И понеже е замислен като популярен, неразделна част от него беше и доброто водене - със знойния глас на Даниела Кузманова и активното участие от страна на председателя на композиторския съюз и някои изпълнители - Ангел Станков (в Две хорца от Владимир Панчев в непривичен за него детско-популярен стил, изпълнени заедно с Йосиф Радионов) и челиста Джефри Дийн, вживян в лиричната атмосфера на Веселин Стоянов ("На село" из "Бай Ганьо"). Слушахме много талантливи деца, ученици от СМУ "Любомир Пипков" - дали част от българската класика остава своеобразно детство за нас или пък децата - музиканти са много пораснали?
Концертът "Музикална мартеница" беше и светско събитие - с поздравления и адреси - от президента, от СБМТД, с височайше присъствие - г-жа министъра на културата, с награда "Златна лира", връчена от председателката на Съюза проф. Жени Захариева. Празниците продължават - цели три месеца. Предстои да чуем и нова българска музика - за 31-ви път. Вписана в балкански контекст. Затова - по-късно.

Наталия Илиева