Ийлинг студиос, една от трите компании - кандидати за приватизация на "Бояна филм" ЕАД, организира пресконференция на 17 март 2005 в хотел "Шератон". Освен медиите, бяха поканени и представители на българската филмова индустрия. За да изразят своето внимание към сънародниците си, в залата бяха посланикът на Великобритания в България Джереми Хил и търговският аташе Кристин Макнил.
Изпълнителният директор на "Ийлинг" Шон Хинтън обобщи стабилните ангажименти на компанията си като кандидат-купувач на "Бояна филм". Участие взе и комисарят на Британската филмова агенция към Министерството на културата на Великобритания Стив Норис - пряк свидетел на успешната дейност на компанията на Шон Хинтън по приватизацията на "Йилинг" в Англия.
Презентацията започна с историята на британското студио, основано през 1902, събрана в кратка прожекция. От екрана Мартин Скорсезе нарече "Ийлинг" "тиха революция".
В изявлението си Хинтън изтъкна, че правилният избор за съдбата на Киноцентъра е не само в предлаганите суми, а и в баланса между националното и международното филмопроизводство. Предвидените инвестиции в "Бояна филм" възлизат на повече от 50 млн. евро за следващите 5 години. Той уточни, че значително по-ниските суми, публикувани в пресата след отварянето на офертата, представляват гарантираните инвестиции. "Ийлинг" не е променила финансовите си параметри, за да предизвика по-голям публичен интерес. Петгодишният бизнес план е бил приложен към тръжните документи. Той включва обновяване на сегашните и създаване на нови студиа, осигуряване на техническо оборудване за звукообработка, постпродукция и анимация, изграждане на 10 нови павилиона и цяло медийно градче, база за дейността на малки и големи медийни компании.
Целта на "Ийлинг" е създаване на динамичен пазар на услуги, който да превърне "Бояна филм" в регионален център. Съоръженията и мощностите на филмовото студио ще бъдат широкодостъпни. В политиката на компанията твърдо се отстоява подкрепата към българската киноиндустрия, изразена в детайли чрез Открито писмо от Шон Хинтън до седемте* основни филмови институции в страната. В него "Ийлинг" гарантира ежегодното подпомагане реализацията на български игрални и анимационни филми, преференциални цени, работни стажове чрез обменни програми с Великобритания, безвъзмездна помощ за БНФ и др. В заключение Писмото заявява подкрепа за идеята "златна акция" на Министерството на културата, гаранция за съдбата на филмовото студио. Изпълнителният директор на "Бояна филм" ЕАД Евгений Михайлов призова Шон Хинтън да подпише Откритото си писмо, за да се превърне в Меморандум, и Хинтън го направи. Като представител на британското правителство, Стийв Норис заяви сериозната си подкрепа към кандидатурата на "Ийлинг" и акцентира върху свързаната с нея изключителна възможност на България за достъп до международно финансиране и реализация на копродукции. Не на последно място той изтъкна добрата комуникация на Англия с пазара на САЩ.

Геника Григорова


*Асоциация на българските продуценти, Съюз на българските филмови дейци, Национален филмов център, НАТФИЗ, Асоциация на българските режисьори, Асоциация на българските оператори, Българска национална филмотека.