До края на март продължава изложбата "Закрилата - избрано изкуство" в Националната художествена галерия. Тя е организирана във връзка с 25-ата годишнина от създаването на Националния дарителски фонд "13 века България". Благодарение на него много галерии, музеи и научни институти от страната са включили в колекциите си произведения на едни от най-добрите български художници. Сред тях са Иван Мърквичка, Ненко Балкански, Дечко Узунов, Димитър Казаков, Николай Майсторов, Свилен Блажев, Греди Асса...
Куратор на изложбата е изкуствоведката Бисера Йосифова, която е подбрала произведенията от фондовете на НХГ, ХГ - Казанлък, Музея в Трявна и Центъра за славяно-византийски проучвания "Акад. Иван Дуйчев". Благодарение на тази изложба столичната публика може да разгледа малко известни произведения (живопис, скулптура и графика) на най-стойностните ни художници.
Един от най-атрактивните акценти в експозицията е камерната сбирка от ръкописи (най-ранният от IХ, а най-късният от ХIХ век), дарена на Центъра "Акад. Иван Дуйчев". Сред тях като че ли най-любопитни са няколко ръкописи-амулети. В годината на своя юбилей Националният дарителски фонд "13 века България" е дарил на НХГ 9 живописни творби на Руска Маринова и Бенчо Обрешков, както и 30 илюстрации от "Книга за хляба" на Атанас Качамаков, живял и работил в САЩ. От последния художник в експозицията са включени и две впечатляващи малки скулптури.
За съжаление мащабната експозиция продължава само месец... Оставаме с надеждата, че скоро в Националната художествена галерия ще можем да видим постоянна експозиция, подобна на тази.

С.П.