Слуховидецът
На 18 март в Русенската художествена галерия се откри изложбата "Слуховидецът" по книгата "Подслушвачът - 50 характера" на Елиас Канети. Изложбата е по инициатива на галерията и е първото събитие от честването на 100-годишнината от рождението на световноизвестния писател, започнал живота си в Русе. Освен това тя е включена в рамките на международния фестивал "Мартенски музикални дни".
Концепцията на изложбата изисква съобразяване с определен формат и форма на експониране. Всички работи са вертикално разположени на височината на среден човешки ръст и често използват отразителната повърхност на сребърно алуминиево фолио. Това условие има връзка с книгата на Канети и трябва да насочва към вглеждане в себе си.
Произведенията са вписани в дървени рамки, подобни на паравани, които всъщност наподобяват разтворена книга. В изложбата са включени художници от България, Австрия и Сърбия и Черна гора. Сред имената се открояват тези на Андрей Даниел, Ивайло Мирчев, Вихрони Попнеделев, Свилен Блажев, Димитър Чолаков, Моника Роменска, Теодор Лихо, Цветан Кръстев, Бранко Николов, Томас Хоке, Руди Бенедик... Естествено, участват и много русенски художници.
Интерпретациите са многообразни: от чистата рисунка на Андрей Даниел до "инсталацията" на Теодор Лихо в по-голямата си част работите се отличават с оригиналност. Към някои от тях е прикрепен разказът на Канети, който ги е вдъхновил. Често са използвани отворени "прозорци", през които можеш да погледнеш по-дълбоко в работата или да видиш себе си от различни гледни точки. В "картината" на Теодор Лихо има множество малки шпионки, насочили поглед към различни откъси от текстовете на Канети. Моника Роменска е предложила превод на необикновените заглавия на разказите в своеобразна инсталация...
Произведенията, включени в изложбата, могат да се възприемат със самостоятелната им визия, но със сигурност за този, който е чел книгата "Подслушвачът - 50 характера", предизвикателството ще бъде много по-голямо. За тези, които не са, остава възможността да вървят по обратния път - от картините към текста.

Светла Петкова