Украински тайфун у нас

Оксана Забужко е най-известната писателка в съвременна Украйна. Тя е философ по образование, преподавателка по животознание, безпощадно честна по призвание.
Затова амплитудата на впечатленията в тази книга е колосална - от пълния потрес до молитвения възторг... Но това не е поредният "поток на съзнанието", а истински нов "порой на осъзнаването".
Изригващата изповед на Оксана Забужко ни кара да затаяваме дъх, да се препъваме в мъчителни исторически истини, да се възторгваме от божествения писателски дар на дръзката й природа... Всеки, който изгълта на екс тази двойна доза огнена проза, накрая ще разбере, че човекоподобните мъже имат все по-малки шансове. И че светът наистина се върти около женския пъп.
През призмата на този интимен роман българският читател по-вярно ще разбере последните събития в Киев, Харков и Донбас, а също и непознатите и неподозирани особености на украинския национален характер.
Но все пак за какво иде реч?
На пръв поглед това е сексуалната одисея между художник и поетесата-авторка, действието тича из Украйна и Америка, където поетесата е спечелила стипендия от фонда Фулбрайт. Влизаме и излизаме в кръговете на най-новата история на бившата съветска република, срещаме се и лице в лице със самия дявол на нищетата...
Това е по-скоро книга-манифест, отколкото женски роман. Книга възторгваща, разяряваща, дразнеща и страхотно емоционална. Отчаяно избухлива смес между феминизъм и национална идея.
Романът е написан през 1995 г. в Щатите, но за следващите пет години тиражът стига над 25 000 копия. Оксана Забужко произвежда чудо - за първи път руският читател е силно привлечен към украинската литература.
Може би защото Оксана безцеремонно говори за кризиса в родното й изкуство и духовно-физическата импотенция на украинския мъж. Постоянните опити на героинята да съвмести творчеството си с леглото и леглото си с украинската лирика не се получават и тази колизия, естествено, не завършва с хепиенд.
Финалът стиска яко за гърлото всеки, който се е докоснал до лавата, излитаща от този текст. И не е нужно да притежаваш женска сетивност, за да я схванеш и да се засрамиш, че си мъж. И че нищо мъжко не ти е чуждо.

Румен Леонидов

Оксана Забужко.
Полеви изследвания на украинския секс

Роман. Издателство Факел & Издателство Изток-Запад. София, 2005. Цена 6.50 лв.