Съобщиха ни, че във второто издание на конкурса "Български роман на годината" ще участват 38 заглавия. Това бе обявено от журито в състав: Дико Фучеджиев, Кирил Топалов, Николай Стоянов и Владимир Трендафилов.
Първоначално събраните романи в конкурса били 56. След предварителна селекция от списъка отпаднали 18 заглавия. "Голяма част от тях не отговаряха на изискванията на литературния жанр "роман", сред заглавията имаше пътеписи, биографии, мемоари, трилогии, както и много преиздадени заглавия, които не отговарят на регламента за участие." От всичките 38 заглавия журито ще трябва да излъчи 6 романа, които ще се състезават за наградата "ВИК". Имената на полуфиналистите ще бъдат оповестени на официална пресконференция на 1 юни. След тази дата за роман на годината ще гласуват читателите, които по регламент са петият член на журито. Победителят във второто издание на "Български роман на годината" ще бъде обявен на официална церемония в началото на месец ноември. Авторът на избрания роман ще получи парична награда от 10 000 лв. и предложение за превод на романа на английски език, осигурени от международна преводаческа компания "Вик Транслейшънс И Ви Ес - България".

В следващ брой очаквайте статията "Покана за екзекуция" от Ангел Игов, посветена на конкурса и неговия пръв победител - романа "Екзекуторът" от Стефан Кисьов.

К