Rassim, Number One в Страсбург
В продължение на два месеца (от 18 март до 15 май 2005) галерия "hors champ" в Страсбург представя пространна изложба на ексцентричния Rassim. Българският художник стана част от паралелната програма на мащабно представяне на съвременни артисти от Балканите. Събитието е подготвено от Аполония - организация за европейски артистичен обмен (от 1998), в сътрудничество с Forum itinerant.
В програмата на "europ'art #001, les Balkans" има театър, видео, изложби и конференции. Rassim става част от събитието, след като привлича вниманието на Карин Вона, артистичен директор на Forum itinerant. Самостоятелното му представяне в пространството за съвременно изкуство "hors champ" включва 4 видеа - "Корекции", "Корекции 2", "Фен" и "Дрога"; 2 постера от "Корекции" ("Before" и "After"); фотоинсталацията "Адреналин"; "I love Denitsa" и "Poster" които в оригиналния си вид са част от акция в сп. "Изкуство/ Art in Bulgaria".
Художникът, който експериментира в полето на изкуството главно със собственото си тяло, в Страсбург показва за пръв път пред публика видеото "Фен", в което е заснел реакциите си по време на футболен мач. Със забавено протичащите кадри, съпътствани от боботещ шум, Rassim подчертава емоциите по време на футболна среща, които често прерастват в агресия, а за жалост в последните години завършват и със смърт. Футболът се е превърнал в зрелище, подобно на гладиаторските борби, в които колкото повече кръв се пролее, толкова атракцията е по-голяма. С "Фен" Rassim се противопоставя на насилието в спорта. Жаланието му е работата да бъде показвана пред зрителите на футболен стадион в полувремето на мач, за да може нейното послание да достигне до широк кръг хора.

С. П.