Втората книжка на сп. "Книгите днес" уплътнява обещанията на първата. Изданието има добре балансирана свежест, милва интелигентното небце с приятна тръпчивост и при стареене може да развие превъзходен букет. Разбира се, най-младите и (най-активни) литературни пиячи имат и най-едрите претенции към него, но важното според мен е, че списанието се отваря към по-широка от тях публика без сериозна опасност вкусът му бързо да изветрее...
Прочее, трезвата втора книжка на "Книгите днес" развеселява истински... В случая с убеждението на Борислав Зюмбюлев, заместник-главен редактор на "24 часа", който по повод прословутата "Златна колекция" на ВАЦ си позволява следното: "Във фактическо и юридическо отношение ние всъщност продаваме подлистник (подлистник в корици), това е роман-приложение към вестника и авторските права са отстъпени само за разпространението с вестник, а не като отделно тяло. Това, че книгата не се продава отделно, я прави достъпна." Срещу този цинизъм се съпротивяват Стойо Вартоломеев ("Хермес") и Анжела Кьосева ("Кръгозор").
Други интригуващи имена в броя са Надежда Олег Ляхова, Михаил Неделчев, Светлозар Игов, Пламен Дойнов, Алек Попов и др. Сигурно при представянето на третата книжка ще спомена и имената на достатъчно нови автори, които още в тази градят авторитет на рецензенти.
Бродейки из форума на любимия си литературен сайт, попаднах на постинг, който възпроизвеждам като подсказка към главния редактор на "Книгите днес":
"Може би е добре да се помисли как обсъждането във форума на една книга или на автор може да се пренесе в списание "Книгите днес" и по този начин да се изясни на аудиторията на това списание, че се поддържат и други начини за обговаряне (както е обично да се казва) на литературата, носителите й, пазара й, ситуациите й, проявите й, пухът и прахът й, красотите й, и т.н., и тези начини са не по-малки качествени (по мое мнение) от off line вариантите им. От едно такова действие биха могли да произтекат множество следствия. Може и нищо да не произтече, както се случва обикновено."
Подсказка и към всички нас, разбира се...

М.Б.