Престижна скулптурна експозиция в МВнР
На 25 май в парка на Министерството на външните работи ще бъде открита изключително престижна българска скулптурна експозиция.
Идеята за нея се ражда, когато министър Соломон Паси вижда в Белгия колекцията от българска скулптура на големия меценат и колекционер Хуго Вутен. Връщайки се в България, той кани Светлин Русев да помогне с формулата за подобна експозиция в парка на Министерството на външните работи.
Светлин Русев, освен че селекционира произведенията, предлага начините, по които да се събере колекцията.
Първо се обръщат към Националната галерия и към Софийска градска галерия, чиито сбирки са много богати, но поради липса на място - не целите експонирани. И двете галерии в лицето на Борис Данаилов и Весела Радоева проявяват голяма отзивчивост и предоставят свои експонати от най-престижни български имена. Наред с това министерството поема разноските по отливането на експонати, които съществуват в музеите само в гипс - по различни причини са изчезнали или унищожени. Част от авторите, чиито произведения не са в музеите, се съгласяват да предоставят авторските си права, тоест да дарят творбите си срещу тяхното отливане. Още няколко известни български скулптори дават за определено време свои работи. Така че, в крайна сметка се получава много интересна и мощна колекция. В нея присъстват всички значими имена на българското монументално изкуство със свои емблематични произведения.
На входа посетителят ще бъде посрещан от знаменитата "Майка" на Иван Лазаров. Наред с нея ще бъдат изложени както някои от големите класици - Любомир Далчев и Иван Фунев, така и представители на всички следващи поколения - от Галин Малакчиев, Величко Минеков, Валентин Старчев, Александър Дяков, Димитър Бойков, Иван Варчев, Павел Койчев, Крум Дамянов, през Емил Попов, Георги Чапкънов, Зеатин Нуриев, Иван Русев и пр., до най-младите български скулптори.
В процеса на подготовката на експозицията министър Паси случайно пътува до Брюксел в един самолет със самия Хуго Вутен. След като разбрал за идеята, белгиецът обещал 40 000 евро за отливките на най-големите произведения, като междувременно е поел ангажимент от нещата, които взима за своята експозиция, да прави по една отливка и за тук. Така в новата експозиция ще се оформи и алея "Вутен".
Едрите скулптури ще са отпред в парка, а някои по-дребни фигури - във вътрешния двор.
Любопитното е, че част от събраните произведения имат сложна биография - те са били "дискриминирани" от комунистическата власт, независимо от факта, че са участвали в тематични изложби.
Идеята за тази изложба съдържа и намерението впоследствие да бъде издаден каталог, който ще бъде актуализиран при обогатяването на колекцията. Но едно от големите й преимущества е, че тази престижна сбирка от най-емблематични имена и произведения на българската скулптура ще бъде абсолютно достъпна за посетители. Условието, поставено от всички живи автори, е паркът да бъде отворен за посещения в събота и неделя. И то е прието.
Така, благодарение на Министерството на външните работи, Националната галерия, Софийската градска галерия и Археологическия музей от 25 май в София ще функционира нова изложбена площ за най-добрата българска скулптура.

К