Огледала/Mirrors/Мiroirs е том със 101 български хайку, избрани и редактирани от Людмила Балабанова. Преводачи на английски са съставителката и Дейвид Ланю, а на френски Аксиния Михайлова и Даниел Пи. Книгата с рисунки на Ирина Кехайова е публикувана от издателство ЛЦР в колекция "Поети на тревите".
Съвършеният дизайн на "Огледала" е на Яна Левиева.
В книгата са включени 45 автори на хайку. С най-много творби са представени Аксиния Михайлова, Антоанета Николова, Димитър Стефанов, Иван Методиев, Людмила Балабанова и Росица Якимова (по 6), Петър Чухов (5), Калин Раймундов (4), Детелин Вълков, Едвин Сугарев, Лидия Сиракова, Марица Колчева, Райна Сотирова (3) и т.н. Имената им са отпечатани с шрифт под 10 пункта и това много ми харесва. Творбите им спокойно могат да са 77, да речем. Някои са прекрасни. (По-скоро механично, според моя вкус) книгата е разделена на следните дялове: "Любов", "Време", "Вятър", "Вода", "Цветя", "Птици", "Звуци", "Дъжд", "Небе", "Сезони", "Нощ", "Смърт", "Огледала".
"Вярвам, че поезията се пише за поети", е първото изречение в увода на Людмила Балабанова. Екстремисткият елитаризъм на това твърдение е уточнен по-долу: "От всички поетични форми хайку се нуждае най-много от съавторството на читателя."
В книгата на автономния хайку свят е публикувано любимото ми тристишие от непрежалимия Иван Методиев (той обаче го наричаше "нава"):
След всяка капка
на дъжда -
различна тишина.


М.Б.