Eмил Стойчев отбелязва 70-годишнината си с изложба в Националната художествена галерия. От 18 май неговата пъстра живопис и рисунки, изпълнени с фантазни образи, са подредени на втория етаж. Показани са около седемдесет произведения основно от 1990-те и от 2000 г. до днес. Някои от тях се представят за пръв път пред публика, а други са от колекцията на НХГ. Куратор на изложбата е Борис Данаилов. Емил Стойчев е художник, чието творчество през последните 15 години е свързано с Париж. Там той е изградил свой малък личен свят, приканващ го всеки ден да се бори с неуморния порив на четката. Творческият си почерк той определя като "фантастичен реализъм" и може да се каже, че това определение е доста точно. Съществата и обектите в платната му са извлечени от реалността, но са претворени от авторовата фантазия и чувствителност в напълно различен от познатия ни свят. В някаква степен картините на Емил Стойчев могат да се определят и като сюрреалистични, и като кубистични, но както и да ги наречем, те със сигурност притежават оригиналност. Тези живописни "преживявания" създават у зрителя ведро чувство, дължащо се на уникално свежия им колорит. Цветовете всъщност са това, което първо прави впечатление в изложбата - те са наситени и ярки, хармонични и топли.
Композициите на пръв поглед са хаотично построени и създават илюзията за лекота и въздушност, но зад това усещане за работа "a la prima" стоят дълги часове труд и внимателно обмисляни стъпки.
Една от залите е посветена на автопортретите на Емил Стойчев от 1960-те години до началото на ХХI век. Подредбата им дава възможност за съпоставка - виждаме как през годините се е променяло отношението на художника и към живописта, и към самия себе си.

С. П.