Николай Майсторов стана носител на наградата "Захарий Зограф" за 2004 г., присъждана от Община Самоков за изключителни постижения в областта на изобразителното изкуство. Получи я по конкретен повод - изложбата "Сенки от аза" (Сибанк, 16.11 - 30.11.2004), но и за цялостно творчество.
Наградата на името на Захарий Зограф е възстановена през 2000 г. след 15-годишно прекъсване. За 2003 беше присъдена на Станислав Памукчиев, а през годините нейни носители са били Дечко Узунов, Стоян Венев, Атанас Яранов, Найден Петков, Калина Тасева, Александър Поплилов и др.
Официално наградата беше връчена на Николай Майсторов на 12 май в Градската художествена галерия на Самоков. Тогава беше открита и негова изложба "Цикъл-живопис (проекти) 'Сътворението'" по първа книга "Битие" от Стария завет на Библията.
В последните години художникът работеше изключително литографии и рисунки, докато сега, в най-новите си произведения, се завръща към експресивната сила на живописта. Тя отново е завладяваща, динамична и емоционална. Някои от композициите са изпълнени с бушуващи пластични маси от фигури, други са изведени почти до знак. По картините можем да проследим различни моменти от библията със заглавия като "Наслада", "Адам и Ева", "Суета, или Вавилонската кула", "Разврат, или Содом и Гомора", "Ковчегът, или Ноевият ковчег", "Майчинство", "Плодът"...
В Самоков изложбата продължава до края на май, но се очаква скоро да бъде представена и в София, в галерия "Кръг +".

С. П.