Гастрол на мюнхенския Камершпиле
На 3 и 4 юни в София ще гостува Мюнхенският Камершпиле с "Антигона" от Софокъл. Домакин на гастрола е Народният театър "Иван Вазов".
След гостуването на театъра през 1982 в София в рамките на Театъра на нациите, това е вторият му гастрол в България.
23 години по-късно, благодарение на Гьоте институт, Министерството на външните работи на Германия, Министерството на културата и туризма, както и с подкрепата на е.оn bulgaria, Siemens-Information Communication EOOD и Deutsche Lufthansa AG, ще имаме възможност да видим едно от последните представления на театъра, да се срещнем с друг театрален стил и традиция, да разпознаем общите проблеми и разминаванията в преживяния от театралите опит по време на Промените след падането на Стената.
Гастролът на Мюнхенския Камершпиле е основен акцент в програмата на Гьоте институт "Градът в преход". А театърът, чиято "Антигона" българската публика ще има възможност да види, има солидна традиция в модерната история на немския театър.
Основан е като частен театър през 1911. През 1926 се премества в сградата, построена от архитекта Рихард Рименщал в стил сецесион, и там играе и до днес. Изгорялата при бомбардировка сцена е възстановена след войната, а в края на века, по силата на закон за закрила на паметниците на културата, тя е ремонтирана основно от виенските архитекти Пайхл, Ахац и Шумер. Сцената е напълно модернизирана и през 2000 е открита с "Отело" (реж. Люк Персефал).
Основател на театъра, негов директор и режисьор е Ото Фалкенберг. Той поставя за първи път пиесата на Брехт "Барабани в нощта", а през 1923/24 драматург на театъра е самият Брехт. На името на Фалкенберг след войната към театъра е основано висше актьорско училище, на чиято сцена дебютира Петер Щайн през 1967. Спорове предизвикват интерпретациите на Фритц Кортнер на Шекспировите пиеси. Литературният театър е представен в режисурата на Ханс Швайкарт. Накратко, театърът отстоява своя траен интерес най-вече към различни рискови търсения в театралното изкуство - поставя драматургията на екзистенциализма, театъра на абсурда, американска драма, пиесите на Вайс, Крьотц, Бото Щраус, Хайнер Мюлер, Вернер Шваб...
Спектакълът "Антигона", който ще гледа българската публика, е изцяло в тази традиция на риска и интереса към актуалното. Той е среща на поколения - например на Дорис Шаде (в ролята на Тирезий), актриса с утвърдено име и множество награди, и Юлия Йенч (Антигона), родената през 1978 носителка на Сребърна мечка от Берлинале 2005 за ролята на Софи Шол във филма на Марк Ротемунд "Софи Шол - последните дни". Мъжката половина е представена от Хора (Херман Байер, Дитер Монтаг), Михаел Нойеншвандер (Креон), Паул Хервиг (Хемон) и др.
Режисьор на спектакъла е Ларс-Оле Валбург. Роден през 1965 в Рощок, той е завършил театрознание и германистика в Свободния университет в Берлин през 1992. Представлението трае час и половина без антракт; с превод. Вариантът на пиесата е дело на режисьора и драматурга.
В "Антигона" Валбург поставя проблема за отношението между гражданина и държавата, за трагичното разминаване между поколенията и ценностите им. Това несъмнено ще предизвика интереса на българската аудитория, която твърде рядко в последното десетилетие имаше възможност да следи различни прояви на съвременния европейски театър. Спектакълът "Антигона" на Мюнхенския Камершпиле обещава вълнуваща среща с античната драма на терена на актуалната сценичност, която отново търси живата връзка с "полиса" и неговите най-болезнени въпроси.

Виолета Дечева