Вести от Русе
"Женитба" от Гогол в постановка на ДТ-Русе (постановка Камен Донев), бе представена на един от най-авторитетните форуми в Турция - Международния театрален фестивал на черноморските страни в гр. Трабзон. В тазгодишното му VI издание взеха участие професионални театрални трупи от Турция, Азербайджан, Беларус, България, Армения, Русия, Румъния, Молдова, Сърбия и Черна гора.
Трактовката Русенския театър получи горещото одобрение на театрали и зрители. В изказвания и разговори всички отбелязаха професионалната игра на артистите, съчетанието на забава и мъдрост, деликатното осъвременяване и приспособяване към балканските ни нрави. Постановката получи покана и за други фестивали. Русенският театър за втори път участва на фестивала в Трабзон. Миналата година той се представи с комедията на Ефраим Кишон "Ах, Ромео... ах, Жулиета!", в постановка на турския режисьор Мурат Карасу. В предишни издания на фестивала са участвали Народният театър "Иван Вазов" (с "Ромео и Жулиета" от Шекспир, режисьор Лилия Абаджиева), Драматичният и Кукленият театър от Варна, Драматичният театър от Пазарджик. Определено участието на Драматичният театър - Русе, на фестивала в гр. Трабзон, Турция, бе представителна визитна картичка на съвременното българско театрално изкуство.
*
В родния град на Елиас Канети, в чест на неговата 100-годишнина, от 16 до 18 юни т.г. ще се проведат театрални дни "Европа ХХ век - взривеният език на изкуството". В тях ще участват: ДТ-Русе, със спектаклите "Предопределените" от Елиас Канети и "Кланица" от Славомир Мрожек; Общински театър-Несебър, с мултимедийния моноспектакъл на актьора Наум Шопов "Последната лента на Крап" от Бекет; Театър "Нотара" - Букурещ, Румъния, с "Пиеса" от Бекет.
В последния ден на форума ще се състои дискусия на тема "Драматургията на Елиас Канети на сцената на Русенския драматичен театър - 1992-2005 г."

Крум Гергицов