36-ти Софийски музикални седмици
С насладата от сарсуелата, този типичен за Испания жанр, започна третата фестивална седмица.
Хорът на дружеството на приятелите на операта в Овиедо с диригент Франсиско Мухина изпя една след друга музикални истории с народни текстове - за "любовта", за "бесния крал", за испанците, които танцуват "пасо добле". Всичко това с лекота, без оперна маниерност, с всеотдайност.
Във вторник изнесе концерт Камерен ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров. Съставът изпълни релефно и с диференциран звук Четири скерци в стил фугато от Салиери. Последва Клавирният концерт KV 415 на Моцарт.На нежния инструмент, копие на пианофорте от епохата на композитора, пианистката Галина Драганова намери подходящия щрих и фраза в диалога с оркестъра, а Ясен Енчев, обой, и Георги Спасов, флейта, солираха, както винаги на висота, в Концерт за флейта, обой и оркестър от Салиери. Виталност и неподправеност Камерен ансамбъл "Софийски солисти" предаде на Дивертименто KV 138 на Моцарт.
"Моцарт и Салиери" - оказа се, че могат да бъдат един до друг в хармония. Тя се усети със сигурност на концерта.
Сред чуждестранните гости на фестивала бе "Адамус трио" от Чехия: Ян Адамус - обой-английски рог, Итка Адамусова - цигулка и Квета Новотна - пиано.
В триата те се изявиха като много добър ансамбъл, а с великолепното изпълнение на Концерт за обой от Паскули Ян Адамус доказа, че заема престижно място сред майсторите на този инструмент.
И в тази седмица присъстваше свежата струя на младия изпълнител. На своя рецитал 17-годишният виолончелист Атанас Кръстев изсвири прекрасните пиеси от Форе, Касадо, Чайковски, Попер, Христосков с много чувство и предаде на публиката различните състояния в творбите.Усетихме музикант, който умее да извлече целия тонов потенциал от виолончелото.
В последната фестивална вечер чухме два концерта.
Първият, в Камерна зала "България", музикантите посветиха на 95-ия рожден ден на професор Владимир Аврамов - доайен на цигулковата школа и камерното музициране у нас. Редом с утвърдените - Недялчо Тодоров, Ангел Станков, Йосиф Радионов, Квартет София, застана перспективната 15-годишна цигуларка Кристина Хинова, която проникновено представи "Севдана" от Георги Златев-Черкин.
В голямата зала звуча музика от Ян Сибелиус в изпълнение на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Найден Тодоров и солист Ясен Тодоров, цигулка.
Желателно беше диригентът да постигне по-добър баланс между оркестъра и солиращия инструмент в Концерта за цигулка и оркестър, тази трудна за изпълнение творба.

Лили Николова