Кметско коалиране
Вали.
Вони.
Weekend. Край на седмицата на първите консултации на политическите сили на новото Народно събрание.
Хората са си вкъщи, гледат по телевизора политическите сили и наводнени мазета някъде из България и Холандия.
Обаче вони.
По телевизора показват купищата неприбрана смет по София, показват и някакви протестиращи, скупчили се във влагата, които упорито не щат да пуснат камионите да изхвърлят боклука. По телевизора не се чувства, но боклукът пред къщи вони. От Канала репортерът е двусмислено загрижен, в смисъл, че прави са протестиращите в Суходол, обаче пък ние къде да си хвърлим боклука, в смисъл, че не са съвсем прави.
И кмет няма.
Свил се е на сушина и е зает с коалиране.
Мисля си колко хубаво би било, ако се изпълни предложението на сем. Зорница и Марин Бодакови - да излезем всички на дъжда, да си нарамим боклуците и да ги стоварим пред къщата на бившия кмет, да му направим една хубава боклучава грамада, да му напомня тя, че за бездействието и глупостта, когато са кметско бездействие и кметска глупост, се носи отговорност, първо, а след това тръгваш да се коалираш.
Сега е моментът да се направи боклучава грамада и пред Канала, за да се знае, че журналистът, когато говори една работа, трябва да знае защо и как тя се е случила и какво вещае.
Обаче никакви грамади няма да има, изглежда.
По всяка вероятност въпросът с боклука ще се реши така, че да не се говори за вини, тъй като за стратегическо решение няма време, ще се реши набързо, ad hoc, тактически, ще пакетираме боклука си, докато един ден купищата пакети задръстят полето и тогава, като няма място къде да се обърнем, ще започнем да мислим какво да ги правим тия пакети, ще започнат протестни действия, а Каналът ще бъде пак двусмислено загрижен.
Уверявам ви, че и тогава кметът ще е зает с коалиране.
Не знам само дали и тогава ще вали.
И вони.

Христо Буцев