Успех в лятна нощ

Помня една друга постановка на Владлен Александров - "Буря" от Александър Островски. Беше саркастичен поглед към хора, които нищо не правят, за да живеят по-добре, хора, на които все някой друг им е виновен.
Трагичността в спектакъла беше фарсова, което не я правеше по-малко въздействаща. Но смятам, че последният му спектакъл "Сън в лятна нощ" е най-добрата му работа, поне от онези, които съм гледал.
Ако сте очаквали ефирност, лекота и закачки в лятната нощ, ще бъдете разочаровани. Костюмите са основно черни, страстите - също. Многоцветността на горските персонажи (само костюмите на Елена Иванова да бяха, спектакълът си струваше да се види, а не са само те...) прозвучава нелепо и клоунадно сред строгата обреченост на всичко, свързано с реалността. Шеговитите сцени с групата на майсторите (сред която най-уверен и очарователен е Добрин Досев в ролята на Кросното) са смешни, но смехът ни не е безгрижен, а някак изпълнен с тревожност и предчувствие за беда. Защото всичко случващо се пред нас е начало на агония на един свят без значими цели, без смисъл. Танцът на Тезей (Иво Русев) с Хиполита (Росица Александрова) в началото не е танц на празнуващия дух, а дебнене, желание за надмощие, нелепа самоцелна битка за власт, която не е известно за какво ще бъде употребена.
Този общ тон е проведен упорито и ясно в целия спектакъл. На него са предани актьорите и така се получава едно изненадващо хомогенно представление. В света на спектакъла и утроеният Пък (тройката - конферираща, внасяща енергия, постигаща промените е от сюжетодвигателите Гроздан Даскалов, Диана Досева и Александър Братоев) не успява да внесе дух на весела безметежност, която често си мислим, че е най-възможната в "Сън в лятна нощ".

Никола Вандов


Сън в лятна нощ от Уилям Шекспир. Превод Валери Петров. Постановка Владлен Александров. Сценография и костюми Елена Иванова. Асистент по декор и костюми Ралица Русева. Пластика Татяна Соколова. Музика Румен Цонев. Участват: Иво Русев, Емил Марков, Людмила Митева, Росица Александрова, Георги Керменски, Веселин Мишев, Христо Бонин, Люба Стоилова, Йоанна Микова, Мира Янева, Гроздан Даскалов, Диана Досева, Александър Братоев, Тодор Танчев, Красимира Василева, Добрин Досев, Тодор Кайков, Александър Пасков, Нели Сиракова, Марчела Христова, Владислава Владова, Станислав Русев, Таня Гигова. Драматично-куклен театър "Константин Величков", Пазарджик. Премиера на 17 и 18 май 2005 г.