Още един път Ирида
Неотдавна галерия "Ирида" представи новите попълнения в екипа си и обновената си изложбена стратегия. Част от екипа вече са изкуствоведът Мария Андиркова и актрисата Пламена Гетова. Базирайки се на старата програма за организиране на експозиции на утвърдени автори, "Ирида" ще показва все повече произведения на млади художници, работещи и с традиционни изразни средства, и в областта на новите медии. Ще бъде продължена и традицията на показване на чужди автори. Амбицията на галерията е да следи, селектира и представя най-доброто от съвременното изкуство.
В последните години галерия "Ирида" като че ли беше изгубила твърдото си място на едно от водещите софийски арт пространства. Може би защото не даваше ясни сигнали за стройна изложбена стратегия. Рядкост бяха истински интересните и оригинални изложби. След като бе представен новият екип, бяха открити последователно две изложби, които очертават добро ново начало.
Художникът Веско Велев показа последните си работи в "Някъде". В тях беше застъпен авторовият интерес към различните типове структуриране на образа - фигуративно и абстрактно. Интересен акцент при откриването постави пърформансът на Моника Попова. Стените на галерията бяха изцяло покрити с найлон, в който след това бяха изрязани "прозорци" към картините. Последвалото "разопаковане" на пространството целеше да покаже желанието за промяна и стремежа към обновление, съчетани с идеята за приемственост.
На 1 юли беше открита и втората изложба - на Елена Панайотова. Под заглавието "Естественост" тя показва серия рисунки и натюрморти, които съчетават интереса й към природните форми. Както винаги художничката е работила с характерната си прецизност и съсредоточаване в детайла. Върху картон с молив и акварел и върху платно със средствата на живописта тя е изрисувала многобройни листа, семена, плодове, насекоми, инструментиЕ Тези необичайни картини се доближават повече до изображенията в учебниците по ботаника, но, изолирани по този начин, те изграждат цялостен концептуален образ на експозицията. Особено впечатлява "Топъл следобед" с изведената си чиста и въздействаща композиция: четири зелени листа от дървото Гинко билоба са подредени вертикално върху топъл оранжево-червен фон. Или фината изработка на "Желязната епоха", в която като в кутия са подредени ножици, безопасни игли, ключове и катинари. Обшитият с плат картон със закачалчици за стената превръща този тип работи в истински образователни табла.
Предстои в галерията да бъдат показани изложби на Стефан Лютаков и Свилен Блажев, а през есента - и на великия скулптор Хенри Мур.

Светла Петкова