На 12 юли в Русе се състоя дискусия, на която беше обсъден проект на скулптора Емил Попов за паметен знак на репресираните. Проектът се осъществява по предложение на местния Съюз на репресираните "Истина", оглавяван от Димитър Ангелов. Инициативата за реализация и финансиране е подета от министър Меглена Кунева, която наскоро беше избрана за депутат в 40 Народно събрание от русенския регион. Членовете на съюза настояват подобен паметник да се създаде, за да бъде отбелязана тази противоречива част от нашата история, в която "кавалерите на съпротивата са жертвали живота и свободата си в името на демокрацията" (Димитър Ангелов).
Целта на организираната дискусия беше запознаване на русенската общественост с проекта за паметен знак, който да бъде изграден в централната част на града. В обсъждането взеха участие проф. Емил Попов, проф. Владислав Паскалев, Димитър Ангелов и Володя Кенарев (председател на Съюза на русенските художници).
Очакваше се обсъждането на проекта да премине чисто формално с представяне на макета и на подробности около неговото експониране. В разрез с очакванията обаче, се разрази истинска буря от въпроси, мнения и коментари, повечето от които, за съжаление, бяха непрофесионални, но пък провокативни. Провокацията започна още с излагането на макет за паметник-монумент, разработен по същата тема през 1994 г. от големия български скулптор-русенец Никола Терзиев. В течение на дискусията стана ясно, че тогава е имало конкурс (явно на общинско ниво), който той печели, но проектът не е реализиран поради липса на средства. Възобновяването на идеята за подобен паметник сега е по-скоро частна инициатива, която разчита на по-скромен бюджет и поради това не е организиран нов конкурс, а изграждането на проекта е възложено директно на проф. Емил Попов.
Поставянето на двата макета един до друг създаде спекулативно напрежение и предизвика неволно желание за сравнение. Въпреки че присъстващите бяха единодушни, че новият проект е по-добър, започна дебат за и против него, като най-вече се изтъкваха финансови съображения. Най-честите въпроси бяха дали за повече пари проектът не би изглеждал по-добре, а коментарите - че акцията е партиен популизъм.
Кулминацията в обсъждането беше достигната, когато твърде много зачестиха мненията, че реализирането на паметния знак трябва да се отложи и че трябва да има допитване до цялата общественост под формата на подписка "за" и "против". В един момент проф. Паскалев прие въпроса принципно и бурно се противопостави на подобни необосновани изказвания, които според него обикновено целят единствено да осуетят нечии креативни намерения. В крайна сметка стана ясно, че въпреки липсата на конкурс, проектът на проф. Емил Попов не е формален и, според присъстващите, има редица положителни качества.
Темата за поставянето на нови паметници в Русе е твърде болезнена за местните жители, тъй като неотдавна пред бившия Пантеон на възрожденците (днес православен храм) започна изграждането на скулптура на Св. Георги. Проектът за скулптурата (без всякакви естетически качества) е създаден без какъвто и да било конкурс и допитване до общественото мнение и затова беше спрян.
Състоялата се в Русе дискусия за пореден път постави въпроса чие е общественото пространство и кой има свободата да разполага с него. В близкото минало поставянето на паметници беше решение на държавата. Днес условията са съвсем различни, но, за съжаление, все още недефинирани.

Светла Петкова